- 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao (Raw Cocoa - bez mleka w składzie)
- 50 g mąki migdałowej (bezglutenowa, odtłuszczona)
- 1 mały dojrzały banan
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao (Surovital)
- 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao do obtaczania trufli
- 3 łyżeczki płynnego miodu z lokalnej hodowli
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy z pomarańczą (La Masrojana)
- 2 łyżeczki pasty z wanilii
Wytrawne trufle czekoladowo-migdałowe. Wegetariańskie i szatańskie.
To kosmicznie pyszne, bardzo czekoladowe trufle w wersji RAW, bez zbędnego zawracania głowy.
Korzystając z tego autorskiego FiK-owego przepisu, przygotujesz je w max. 30 minut.
Nie trzeba niczego rozpuszczać, gotować ani studzić. Używam tu surowej gorzkiej czekolady Raw Cocoa o zawartości 70% kakao (bez mleka w składzie) oraz surowego gorzkiego kakao z ziaren Criollo.
Oliwa z pomarańczą dodaje truflom fajnej, wyraźnie pomarańczowej nuty. Jeśli miód zastąpisz konfiturą (np. z moreli albo z maliny nordyckiej), otrzymasz trufle nie tylko wegetariańskie, ale w 100% wegańskie, wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego.
Trufle są nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale również dietetyczne. Nie ma w nich ani masła, ani śmietany.
A dlaczego trufle są szatańskie? Ano dlatego, że jedna trufla to dokładnie 66,6 kcal! ;-)
Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 15 sztuk (w zależności od wielkości formowanych kulek).
1. Czekoladę zetrzyj na proszek na tarce o drobnych oczkach.
2. W robocie kuchennym (tu: w dzieży Kitchen Aid’a) dokładnie wymieszaj utartą czekoladę i mąkę migdałową – na jednolity pył (jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz zastąpić ją mielonymi migdałami, ale moim zdaniem lepiej użyć mąki migdałowej – to również mielone migdały, ale dodatkowo nieco odtłuszczone, dzięki czemu mąka zawiera 2 x mniej kalorii niż zwykłe mielone migdały – mąka z migdałów ma w 100 g ok. 330 kcal, a mielone migdały – ok. 650 kcal).
3. Banana obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na miazgę.
4. Do startej czekolady wymieszanej z mąką dodaj wszystkie pozostałe składniki: kakao, banana, miód, cynamon, oliwę pomarańczową i pastę z wanilii (ZOBACZ). Mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa uzyska konsystencję gładkiej, gęstej i dość mocno klejącej pasty.
5. Do małej metalowej lub ceramicznej miseczki wsyp ok. 2-3 kopiastych łyżek gorzkiego kakao.
6. W dłoniach formuj z masy czekoladowej małe kulki. Każdą kulkę obtocz w sproszkowanym kakao w miseczce (pojedynczo) i odłóż na talerz. Trufle na talerzu nie powinny się stykać. Dłonie warto wcześniej lekko oprószyć kakao, by masa formowana w kulki mniej kleiła się do rąk.
7. Talerz z gotowymi truflami wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Trufle możesz przechowywać w lodówce do 4 dni, ale zapewniam, że zjesz je wcześniej!
Podany przepis to wersja bazowa. Wkrótce na blogu kolejne truflowe propozycje.
Słodkie kulki możesz obtoczyć w dowolnej posypce – wedle uznania. Warto użyć sproszkowanych orzechów (np. zielonych pistacji), mąki kokosowej, mielonej kawy, posiekanych suszonych owoców (zwłaszcza tych kolorowych, np. truskawek, wiśni, ananasa), tłuczonego pieprzu, herbaty, etc.
Smacznego!
Ten przepis jest po prostu cudowny!
Kiedyś robiłem podobne z samej mąki migdałowej, miodu i kakao. Smakowały jak wytrawne marcepaniki, które zresztą uwielbiam.
Generalnie lubię takie domowe „wynalazki”, robi się je szybko i smakują o wiele lepiej od tych kupowanych.
Ta wersja też wygląda super, na pewno wypróbuję.
Polecam, smacznego!
Nie lubię trufli, ale to pewnie przez to, że dawno temu jako młodszy osobnik jadłam truflo-śmiecie, a nie prawdziwe, dobre jakościowo trufle. Te zrobię, bo wyglądają apetycznie, no i mają skład, którego nie trzeba się wstydzić :)
Brzmi fantastycznie, trzeba sprobowac! Pozdrawiam
Rozkminiam, żeby je zrobić koleżance do prezentu urodzinowego, zaprojektuję im pudełko nawet chyba :D. Przepis jest mega z haczykiem-megaprosty. Dzięki!
Za kilka dni bedzie jeszcze jeden przepis – na trufle troche bardziej odjechane ;-)
wyglądają bardzo smacznie:)
Świetne trufle i piękne zdjęcia
Genialny przepis! Masz świetne pomysły na zdrowe desery. Na żadnym innym blogu, nawet niby stricte deietetycznym czy bezglutenowym, nie ma takich fantastycznych pomysłów. Tak trzymać i proszę o więcej :)
Swietne!
Zastanawia mnie czy można czymś zastąpić pastę waniliową?
Tak, można ją zastąpić prawdziwą wanilią, ale niestety w PL często łatwiej kupić pastę niż laski wanilii dobrej jakości.
przepis fantastyczny – a mozna użyć pozostałości po mleku migdałowym? i jak to sie ma wtedy do kaloryczności?
Tak, napisałem o tym tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/pulpa-po-mleku-orzechowym/
Nie wiem, jak to się ma do kaloryczności, wiem natomiast, że z badań wynika, że szczupli ludzie zawyżają wartość kaloryczną posiłków, a grubi zaniżają. My przyjmujemy, że wióry po tłoczeniu mają tyle samo kalorii w 100 g, co nieprzetworzony surowiec (migdały, orzechy, etc.).