Jajka sadzone z prosciutto i truflą.

Jajka sadzone z prosciutto są jednym z moich ulubionych weekendowych śniadań. To wspaniałe proste danko sprawdza się w tej roli doskonale, a sobota i niedziela jak żadne inne dni w tygodniu sprzyjają śniadaniom w porze obiadu, którymi można najeść się do kolacji 🙂

Jajka sadzone najczęściej smażę w taki sposób, by połączyły się na patelni w jeden „omlet”, który – w zależności od nastroju – smażę z jednej (częściej) lub z dwóch (rzadziej) stron. Ja wolę pierwszą opcję, a Gośka drugą. „Omlet” to w tym przypadku określenie tylko robocze, ponieważ jaj wcześniej nie roztrzepuję, a żółtka podczas smażenia zachowuję w całości. Do jajek znakomicie pasuje dobrej jakości szynka parmeńska. Ułóż ją częściowo na jajkach, koniecznie od razu po zdjęciu ich z patelni, tak by prosciutto lekko się podgrzało, a tłuszcz delikatnie wytopił. Szynka nabiera wtedy absolutnie wyjątkowego smaku. Dekadenckiej nuty dodaje czarna trufla, która świetnie uzupełnia zestaw jajko-szynka. Bez pomidorów nie ma śniadania, dlatego jajka podaję z krótko podsmażanymi pomidorkami koktajlowymi, które po kilku chwilach na patelni miękną i nabierają jeszcze więcej słodyczy. Plus espresso, czego chcieć więcej? Chyba tylko więcej weekendów 😉

Jajka sadzone z prosciutto

Jajka sadzone z prosciutto

Jajka sadzone z prosciutto i truflą – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • kilka plasterków prosciutto (tu: San Daniele)
  • ok. 10-15 g świeżej czarnej trufli (opcjonalnie)
  • mała garść listków bazylii
  • oliwa extra vergine
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki owoców fenkułu
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki pikantnego pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • nierafinowany organiczny olej kokosowy lub ghee / masło klarowane do smażenia

Jajka sadzone z prosciutto i truflą – PRZEPIS:

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło i wbij jajka. Patelnia powinna być takiej wielkości, by jajka zlały się w jedno i utworzyły razem coś na kształt omletu z żółtkami w całości. Nie rozdzielaj jajek. Usmaż je z jednej strony bez przewracania, aż góra (białko) się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  2. Dopraw jajka solą, pieprzem, pimentonem i ziołami prowansalskimi oraz fenkułem i kolendrą, wcześniej rozgniecionymi w moździerzu.
  3. Na drugiej patelni podsmaż na oliwie pomidorki koktajlowe. Pozostaw je na gałązkach i nie przejmuj się, jeśli podczas smażenia będą od nich odpadać.
  4. Przełóż „omlet” na duży talerz, dodaj prosciutto i świeżo zestrugane płatki trufli. Skrop oliwą i dodaj listki bazylii. Podawaj z ciepłymi pomidorkami.

Jajka sadzone z prosciutto