Francuska marka KAOKA to nie tylko bio kakao i czekolady do picia, ale również organiczne czekolady w tabliczkach – póki co, dostępne w PL w czterech wariantach smakowych (gorzka, gorzka z pomarańczą, gorzka z malinami i mleczna).

Na początek kilka słów o najbardziej klasycznej – gorzkiej o zawartości 70% kakao.

KAOKA noir 70% to typowa gorzka tabliczka, która niczym nie zaskakuje, ale też – jak na klasykę przystało – zaskakiwać nie musi.

Aromat jest przyjemny, dość przenikliwy, słodko-kakaowo-kawowy. Struktura tabliczki jest zwarta i jednolita, kostki są dość twarde, umiarkowanie kremowe. Słodycz utrzymana została w ryzach, cukier nie spycha gorzkości kakao na drugi plan. Zgodnie z deklaracją na etykiecie, czekolada ma być i jest, przede wszystkim, dość mocno wytrawna, a przyjemne gorzkie nuty nieśmiało przełamywane są kawowymi, lekko kwaskowatymi refleksami (jakby… paloną robustą). Smak jest zadowalająco wyrazisty, dominuje w nim gorzkość kakao. Mimo wyraźnie zaznaczonej słodkiej nuty, zachowana została właściwa równowaga pomiędzy dwoma zasadniczymi składnikami, tj. kakao i dodanym do niego cukrem. Smaczny gorzki klasyk, który nie rozczarowuje.

Gorzka KAOKA to czekolada dobrej jakości, na którą warto zwrócić uwagę. Klasyczna w smaku i formie, bez innowacji i niespodzianek; zwłaszcza dla tych, którzy szukają produktów z nieco wyższej półki w dobrze znanych, sprawdzonych wariantach smakowych.

Ocena: 81/100

Waga: 100 g, tabliczka podzielona na 10 dużych kostek
Opakowanie: folia i kartonik
Skład: organiczna miazga kakaowa, organiczny cukier trzcinowy, emulgator – lecytyna słonecznikowa, organiczny ekstrakt wanilii. Zawartość kakao: min. 70%

Producent: KAOKA
Dystrybutor w PL: DeCare
Cena: ok. 14-15 zł

Produkt organiczny, certyfikowany jako BIO i EQUITABLE, wytwarzany z ziaren kakao pochodzących z Ameryki Południowej, Afryki i Australii.

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!