Po kojarzących się z latem malinach, czas na owoce zdecydowanie bardziej zimowe – pomarańcze!

Organiczna czekolada KAOKA z pomarańczami (55% kakao) to, podobnie jak wersja malinowa, 100-gramowa, płaska tabliczka, podzielona na 10 sporych kostek. Tym razem jednak czekolada zdradza swój owocowy charakter tylko za sprawą mocnego, przyjemnego aromatu pomarańczy, wynikającego z dodatku owocowego ekstraktu. Kawałków owoców brak.

Aromat jest wyraźnie pomarańczowy, apetyczny, słodki i orzeźwiający. Struktura tabliczki jest dość zwarta, czekolada jest stosunkowo twarda i krucha. Słodycz mamy tu utrzymaną w ryzach, choć można odnieść wrażenie, że słodkie nuty są nieco intensywniejsze niż w czekoladzie tej samej marki z dodatkiem malin. Cytrusy zdecydowanie dominują zarówno w aromacie, jak i w smaku – ich charakterystyczna, kwaskowata słodycz przyjemnie drażni zmysły i sprawia, że trudno powstrzymać się przed sięgnięciem po drugi kawałek.

Czekolada i pomarańcze to jedno z bardziej klasycznych, tradycyjnych połączeń. Trzeba wykazać się niecodziennymi umiejętnościami, by korzystając z tych dwóch smaków stworzyć produkt niezjadliwy (niektórym producentom ta sztuka niestety się udała). Tu mamy pełen sukces – prosta kompozycja, stworzona z kilku wysokiej jakości składników, dała bardzo dobry efekt – pyszną, naturalną w smaku czekoladę z intensywnym pomarańczowym akcentem, w której nie ma ani lecytyny sojowej, ani mleka w proszku. To produkt w szczególności dla tych, którzy uważnie czytają etykiety i na tej podstawie podejmują decyzję o zakupie. Lista składników wykorzystywanych do produkcji czekolad KAOKA mówi sama za siebie.

Ocena: 84/100

Waga: 100 g, tabliczka podzielona na 10 dużych kostek
Opakowanie: folia i kartonik
Skład: organiczna miazga kakaowa, organiczny cukier trzcinowy, organiczny tłuszcz kakaowy, emulgator – lecytyna słonecznikowa,  naturalny ekologiczny ekstrakt ze słodkiej pomarańczy (0,2%). Zawartość kakao: min. 55%

Producent: KAOKA
Dystrybutor w PL: DeCare
Cena: ok. 14-15 zł

Produkt organiczny, certyfikowany jako BIO i EQUITABLE, wytwarzany z ziaren kakao pochodzących z Ameryki Południowej, Afryki i Australii.

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!