• 100 g białej komosy ryżowej
  • 300 g wiśni
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • garść orzechów laskowych
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Sałatka z komosy ryżowej, wiśni, pomidorków daktylowych, orzechów laskowych i świeżej mięty. Doskonała!

Połączenie wiśni i pomidorków daktylowych doskonale zdaje egzamin. Sałatka nawiązuje do tabbouleh z komosy ryżowej (quinoa), choć wiśnie nie stanowią w nim klasycznego składnika.

To bardzo prosta, szybka i pyszna sałatka, którą warto włączyć do codziennego menu zwłaszcza teraz, w pełni sezonu. Świetnie sprawdzi się też jako posiłek do lunchboxa.

Komosa wisnie orzechy L_04

Komosa wisnie orzechy L_03

PRZEPIS:

  1. Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 12 minut).
  2. Usuń pestki z wiśni, pokrój pomidorki koktajlowe i dość drobno posiekaj miętę (tu lepiej pasuje posiekana, ale możesz też porwać listki w palcach).
  3. Ostudzoną komosę przełóż do miski, dodaj wiśnie, pomidorki, miętę i orzechy. Wlej porządny chlust oliwy, dopraw pieprzem, wymieszaj i gotowe.

Komosa wisnie orzechy L_02

Komosa wisnie orzechy L_05