• 500 g groszku cukrowego
  • 250 g ricotty
  • mały pęczek szczypiorku
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 2-4 plasterki wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz
  • woda (albo bulion)

Zupa krem z groszku cukrowego z dodatkiem ricotty i szczypiorku.

Zupę możesz przygotować zarówno ze świeżego, jak i z mrożonego groszku cukrowego. W sezonie samodzielnie mrożę spore zapasy groszku i wykorzystuję go właśnie do takiego kremu. Do pozostałych dań wolę używać groszku świeżego.

Zupa jest jednolita i dobrze łączy się z serem, nie ma jednak idealnie gładkiej konsystencji, niekoniecznie jest więc przeznaczona dla osób, które preferują gładkie, zupełnie pozbawione grudek kremy. Czasem może zdarzyć się również jakieś groszkowe włókno – to w końcu groszek cukrowy i wszystko zależy od tego, czy użyjesz warzywa młodego czy nieco starszego. Tak czy owak, nie warto się tym przejmować, podobnie jak dodatkowym przecieraniem zupy. Tu – moim zdaniem – liczy się przede wszystkim smak: bardzo świeży i przyjemnie łagodny. Dzięki temu możesz podać zupę również jako chłodnik.

Dodatkowego smaku dodaje daniu wędzony łosoś, ale jeśli wolisz możesz z niego zrezygnować.

Zupa z groszku cukrowego L_05

PRZEPIS:

  1. Blanszuj groszek we wrzątku (przez ok. 4 minuty). Odcedź i przelej groszek zimną wodą albo przełóż do miski z zimną wodą.
  2. Zmiksuj groszek, ricottę, szczypiorek, przyprawy i tyle wody lub bulionu, by uzyskać dość gęsty krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
  3. Zupę możesz podać z wędzonym łososiem i listkami mięty.

Zupa z groszku cukrowego L_04

Zupa z groszku cukrowego L_03