- 500 g groszku cukrowego
- 250 g ricotty
- mały pęczek szczypiorku
- łyżeczka nasion kolendry
- 2-4 plasterki wędzonego łososia
- sól
- pieprz
- woda (albo bulion)
Zupa krem z groszku cukrowego z dodatkiem ricotty i szczypiorku.
Zupę możesz przygotować zarówno ze świeżego, jak i z mrożonego groszku cukrowego. W sezonie samodzielnie mrożę spore zapasy groszku i wykorzystuję go właśnie do takiego kremu. Do pozostałych dań wolę używać groszku świeżego.
Zupa jest jednolita i dobrze łączy się z serem, nie ma jednak idealnie gładkiej konsystencji, niekoniecznie jest więc przeznaczona dla osób, które preferują gładkie, zupełnie pozbawione grudek kremy. Czasem może zdarzyć się również jakieś groszkowe włókno – to w końcu groszek cukrowy i wszystko zależy od tego, czy użyjesz warzywa młodego czy nieco starszego. Tak czy owak, nie warto się tym przejmować, podobnie jak dodatkowym przecieraniem zupy. Tu – moim zdaniem – liczy się przede wszystkim smak: bardzo świeży i przyjemnie łagodny. Dzięki temu możesz podać zupę również jako chłodnik.
Dodatkowego smaku dodaje daniu wędzony łosoś, ale jeśli wolisz możesz z niego zrezygnować.
PRZEPIS:
- Blanszuj groszek we wrzątku (przez ok. 4 minuty). Odcedź i przelej groszek zimną wodą albo przełóż do miski z zimną wodą.
- Zmiksuj groszek, ricottę, szczypiorek, przyprawy i tyle wody lub bulionu, by uzyskać dość gęsty krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
- Zupę możesz podać z wędzonym łososiem i listkami mięty.
Ze zwykłego groszku też wyjdzie?