- 2 dorady
- ok. 600 g brukselki
- 8 suszonych pomidorów
- łyżeczka kminku
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- 5 filecików anchois
- 4 łyżeczki kaparów
- trochę białego wytrawnego wina
- masło
- olej do smażenia
Dorada z patelni z duszoną brukselką i kaparowym sosem.
Jeden z moich ulubionych zimowych przepisów na doradę to ryba smażona na maśle z pyszną duszoną brukselką i winno-maślanym sosem kaparowym.
Dorady są bardzo wdzięczne do przyrządzania. Mają zwarte i bardzo smaczne mięso oraz niewielką ilość łatwo usuwalnych łusek. Doskonale nadają się do grillowania lub smażenia na patelni w całości.
Z takim przygotowaniem dorady poradzi sobie absolutnie każdy, nawet nowicjusz. Wystarczy tylko usmażyć ją z dwóch stron i gotowe – bez obaw, że ryba przywrze do patelni albo rozpadnie się, a gdyby nawet okazało się, że przetrzymasz ją na ogniu zbyt długo, mięso pozostanie soczyste.
Świetnym, i równie mało absorbującym co przyrządzenie samej ryby dodatkiem, jest brukselka, przygotowana w nieco inny niż zazwyczaj spotykany sposób. Wystarczy tylko posiekać ją w malakserze, a następnie udusić z przyprawami, ziołami i suszonymi pomidorami; możesz też użyć innego dodatku albo poprzestać na samej brukselce. Małe kapustki w takiej wersji są po prostu przepyszne. Całość doskonale uzupełnia szybki sos, powstały w wyniku deglasacji patelni winem.
To bardzo proste i pyszne danie. Spróbuj koniecznie!
PRZEPIS:
- Oczyść brukselkę z brzydszych, zewnętrznych liści i opłucz ją. Pokrój suszone pomidory.
- Odetnij boczne płetwy z każdej ryby i dokładnie usuń łuski. Opłucz ryby i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij doradę z obydwu stron (ZOBACZ). Oprósz rybę, z zewnątrz i wewnątrz, solą i pieprzem.
- Brukselkę posiekaj cienko w malakserze przy pomocy odpowiedniego noża (do krojenia w plasterki).
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę masła i oleju (który zapobiegnie przypalaniu się masła). Wrzuć pomidory i brukselkę, dopraw solą, pieprzem, kminkiem, tymiankiem i wymieszaj. Przykryj patelnię i duś ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po mniej więcej 5 minutach rozgrzej drugą dużą patelnię, dodaj sporo masła i ułóż na niej ryby (ZOBACZ). Smaż na średnim ogniu ok. 4-5 minut, po czym przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 4-5 minut.
- W tym czasie brukselka powinna być gotowa. Wyłóż ją na talerze, a na wierzchu ułóż ryby.
- Na patelnię po rybach wrzuć trochę świeżego masła, anchois i kapary. Smaż przez minutę, mieszając, aż anchois rozpuszczą się. Zdeglasuj patelnię – wlej na nią mały chlust wina, zamieszaj i gotuj przez chwilę, redukując płyn. Tak uzyskanym maślano-winnym kaparowym sosem polej ryby.
Pyszności:) będzie dziś na kolację, nie dlatego, że piątek;)
;-)
Świetnie zrobiona dorada, z patelni najlepsza.
Zgadzam się w 100%:-), smażona i grillowana dorada to strzał w dziesiątkę, a do tego robi się ją błyskawicznie.