• 2 dorady
  • ok. 600 g brukselki
  • 8 suszonych pomidorów
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 5 filecików anchois
  • 4 łyżeczki kaparów
  • trochę białego wytrawnego wina
  • masło
  • olej do smażenia

Dorada z patelni z duszoną brukselką i kaparowym sosem.

Jeden z moich ulubionych zimowych przepisów na doradę to ryba smażona na maśle z pyszną duszoną brukselką i winno-maślanym sosem kaparowym.

Dorady są bardzo wdzięczne do przyrządzania. Mają zwarte i bardzo smaczne mięso oraz niewielką ilość łatwo usuwalnych łusek. Doskonale nadają się do grillowania lub smażenia na patelni w całości.

Z takim przygotowaniem dorady poradzi sobie absolutnie każdy, nawet nowicjusz. Wystarczy tylko usmażyć ją z dwóch stron i gotowe – bez obaw, że ryba przywrze do patelni albo rozpadnie się, a gdyby nawet okazało się, że przetrzymasz ją na ogniu zbyt długo, mięso pozostanie soczyste.

Świetnym, i równie mało absorbującym co przyrządzenie samej ryby dodatkiem, jest brukselka, przygotowana w nieco inny niż zazwyczaj spotykany sposób. Wystarczy tylko posiekać ją w malakserze, a następnie udusić z przyprawami, ziołami i suszonymi pomidorami; możesz też użyć innego dodatku albo poprzestać na samej brukselce. Małe kapustki w takiej wersji są po prostu przepyszne. Całość doskonale uzupełnia szybki sos, powstały w wyniku deglasacji patelni winem.

To bardzo proste i pyszne danie. Spróbuj koniecznie!

Dorada z brukselka L_03

Dorada z brukselka L_02

PRZEPIS:

  1. Oczyść brukselkę z brzydszych, zewnętrznych liści i opłucz ją. Pokrój suszone pomidory.
  2. Odetnij boczne płetwy z każdej ryby i dokładnie usuń łuski. Opłucz ryby i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij doradę z obydwu stron (ZOBACZ). Oprósz rybę, z zewnątrz i wewnątrz, solą i pieprzem.
  3. Brukselkę posiekaj cienko w malakserze przy pomocy odpowiedniego noża (do krojenia w plasterki).
  4. W głębokiej patelni rozgrzej trochę masła i oleju (który zapobiegnie przypalaniu się masła). Wrzuć pomidory i brukselkę, dopraw solą, pieprzem, kminkiem, tymiankiem i wymieszaj. Przykryj patelnię i duś ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Po mniej więcej 5 minutach rozgrzej drugą dużą patelnię, dodaj sporo masła i ułóż na niej ryby (ZOBACZ). Smaż na średnim ogniu ok. 4-5 minut, po czym przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 4-5 minut.
  6. W tym czasie brukselka powinna być gotowa. Wyłóż ją na talerze, a na wierzchu ułóż ryby.
  7. Na patelnię po rybach wrzuć trochę świeżego masła, anchois i kapary. Smaż przez minutę, mieszając, aż anchois rozpuszczą się. Zdeglasuj patelnię – wlej na nią mały chlust wina, zamieszaj i gotuj przez chwilę, redukując płyn. Tak uzyskanym maślano-winnym kaparowym sosem polej ryby.

Dorada z brukselka L_04

Dorada z brukselka L_08