Modica Peperoncino z Sycylii – organiczna czekolada z chilli.

Sycylia to włoski raj. Trochę biedny, ale to tylko dodaje mu uroku. A prawdziwy raj musi mieć m.in. absolutnie doskonałe czekolady. I Sycylia oczywiście je ma.

Modica Pepe L_02

Ba, nie tylko doskonałe, ale też jedyne w swoim rodzaju – za sprawą metody wytwarzania, używanych składników, proponowanych smaków. Odwiedzić wyspę i nie spróbować chociaż jednej tabliczki z logo Modica Dolceria Antica Rizza (Antyczna Cukiernia Modica) to może nie zbrodnia, ale na pewno przejaw totalnej czekoladowej ignorancji;-)

Najlepsze sycylijskie czekolady wytwarzane są od 1935 r. w miasteczku Modica, położonym w południowo-wschodniej części wyspy. Modica słynie z bogatej kulturalnej przeszłości i wyjątkowej architektury, szczególnie z barokowych zabytków sztuki sakralnej. Historyczne centrum miasta otrzymało status dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Manufaktura Modica jest sławna za sprawą swej czekolady nie bez powodu. Tym, co w szczególności wyróżnia jej tabliczki jest tradycyjny proces wytwarzania, dziś prawie już niespotykany. W stosowanej tu technice, nawiązującej do metody używanej przez Azteków i Majów przeszło 3 000 lat temu, czekolada nie jest ani konszowana, ani mieszana z dodatkami w rodzaju mleka, lecytyny czy innych emulgatorów, mającymi „poprawić” jej strukturę i konsystencję. Ziarno kakao rozcierane jest na zimno przy pomocy kamiennych żaren. To dlatego czekolady Modica mają unikalną, jedyną w swoim rodzaju strukturę, a przede wszystkim niepowtarzalny smak.

Dzięki tej sprawdzonej przed wiekami technice ich manufakturowy charakter widoczny jest na pierwszy rzut oka, wystarczy otworzyć opakowanie:

Modica Pepe L_03

Czekolada sprawia wrażenie mocno chropowatej i ma ziemistą, grudkową konsystencję, która nie ma nic wspólnego z gładkimi i jedwabistymi długo konszowanymi tabliczkami.

W niektórych opisach czekolad Modica podaje się, że taki proces wytwarzania czekolady w XVI stuleciu zapoczątkowali na Sycylii Hiszpanie, a obecnie nie jest on dostępny ani w samej Hiszpanii, ani nigdzie indziej na świecie. Co do pierwszej części – zgoda, ale w pozostałym zakresie opis nie jest już w pełni zgodny z rzeczywistością. W podobny sposób powstaje np. hiszpańska korzenna czekolada Francisco Bresco, której opis znajdziesz TUTAJ. Ona również ma bardzo specyficzny wygląd oraz strukturę, a także znakomity smak. Kakao, z którego powstała, nie zostało idealnie roztarte, tabliczki też mają ziemistą konsystencję, a w czekoladzie – tak samo jak w produktach Modica – wyraźnie wyczuwalne (i widoczne gołym okiem) są nawet drobinki cukru.

Modica Pepe L_05

Niemniej istotna w czekoladach Modica jest jakość składników i czyste składy. Wytwórnia sięga wyłącznie po wysokiej jakości surowce organicznego pochodzenia, które zawsze stanowią 100% składu produktu. Włosi nie chodzą na skróty. Tylko ziarno kakao Trinitario (z Dominikany), cukier i przyprawy albo orzechy / owoce; żadnych emulgatorów, konserwantów i barwników, żadnego mleka czy dodanych tłuszczów, tak często obecnych w wielu tańszych, szczególnie wytwarzanych na masową skalę produktach. Dzięki temu czekolada jest też przy okazji wegańska i bezglutenowa.

W świecie wypychania słodkości najtańszymi dodatkami, mającymi możliwie maksymalnie zwiększyć zyski ze sprzedaży, Modica – podobnie jak inne włoskie marki z górnej półki, np. Domori (RECENZJA) – plasuje się na przeciwnym biegunie. W tych czekoladach nie ma ryzyka, że trafi się np. na szmatławe kalifornijskie migdały. Tak jak dobre hiszpańskie marki sięgają po wysokiej jakości lokalne migdały z ich własnej ziemi, tak Modica do produkcji słodyczy używa tylko włoskich migdałów Avola (mandorla di Avola) – jednych z najlepszych, jeśli nie najlepszych na świecie organicznych sycylijskich migdałów z upraw położonych – tak jak Modica – w dolinie Noto.

Tabliczki z Sycylii smakują fantastycznie. To jakby krok w przeszłość, lekcja z historii czekolady. Wyjątkowy wygląd, a do tego intensywny, gęsty, mocny i wyrazisty smak. Peperoncino (chilli) pojawia się jako nuta ostatnia, ale zdecydowana. Jest dobrze, wyraźnie zaznaczone. Czekolada z papryczką jest mocno słodka, ale w sposób, do którego nijak nie można się przyczepić. Tu wszystko jest perfekcyjnie zrównoważone. Te czekolady uświadamiają z całą mocą, jak bardzo dzisiejszy przemysł czekoladowy oderwał się od korzeni, a co gorsza z premedytacją i w żałosnej pogoni za zyskiem zniszczył to, co w czekoladzie najpiękniejsze: magia, wyjątkowość i smak.

Dość zachwytów, zamówcie sobie kilka tabliczek online albo kupcie je na wakacjach. I uczcie się czekolady od nowa, bo warto:-)

Modica Pepe L_04

PS. Jak na razie bardziej od Modica Peperoncino smakowała nam tylko Modica z nasionami konopi.

Produkt organiczny, wegański, bezglutenowy

Opakowanie: zadrukowana folia i kartonowe pudełko
Skład: kakao (Trinitario, Dominikana, min. 50%), masło kakaowe, cukier, chilli czerwone (0,2%). Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, pistacji, migdałów.
Waga: 100 g, 4 duże kostki
Producent: Modica Antica Dolceria Rizza, Italia
Cena: ok. 4-5 EUR
Gdzie kupić: Sycylia i reszta Włoch, Malta, Amazon

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!