Krem z żółtych buraków.

Teorii na temat najlepszego sposobu na zupę krem może krążyć niezliczona ilość, ale godna uwagi i tak zawsze pozostanie jedna :-) Drodzy Państwo, warzywa trzeba upiec. Pisałem o tym już wielokrotnie, ale napiszę jeszcze raz: żadne gotowanie ani smażenie nie da lepszego efektu smakowego niż pieczenie warzyw, po prostu. Zawsze piekę warzywa na tego rodzaju zupy, ponieważ w takiej postaci nie mają konkurencji. Są najsmaczniejsze. Błogosławieni, którzy uwierzyli nim spróbowali ;-)

To klasyczny krem z aromatycznych i pełnych smaku pieczonych warzyw, podkręcony znakomicie pasującymi tu przyprawami, czyli kurkumą i Ras el Hanout. Z kremem z buraków świetnie komponuje się też odświeżająca – za sprawą oliwek i pomidorków słono-słodka – salsa z hojnym dodatkiem świeżych ziół.

Podstawową cechą tego kremu, która może zaskoczyć kogoś, kto nie zna składników, jest barwa zupy zestawiona ze smakiem buraka. Krem ma żółty kolor, ponieważ używam żółtych buraków. W sezonie można je kupić na przykład u Majlertów. Żółte burakipodobnie zresztą jak białe – smakują bardzo podobnie do klasycznych, ale wyglądają ciekawiej. Korzystam z okazji, ponieważ przez większą część roku mam do dyspozycji – jak wszyscy – tylko buraki czerwone.

Krem z żółtych buraków

Krem z żółtych buraków

Krem z żółtych buraków – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Zupa:

  • ok. 500 g małych żółtych buraków
  • 1 duża szalotka albo 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (rozgnieciona w moździerzu)
  • sól
  • ok. 500 ml wody

Salsa:

  • 2-3 garście oliwek Kalamata (z pestką)
  • 2-3 garście żółtych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki listków świeżej mięty
  • 2 łyżki listków kolendry wietnamskiej (może być również zwykła kolendra, pietruszka albo bazylia)
  • 1 łyżki listków tymianku
  • oliwa extra vergine

Krem z żółtych buraków – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Wyszoruj buraki, osusz je i pokrój na połówki lub ćwiartki – w zależności od ich wielkości.
  3. Przełóż buraki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dodaj szalotkę, obraną i przekrojoną wzdłuż na ćwiartki. Skrop warzywa oliwą, posyp przyprawami oraz listkami rozmarynu (ZOBACZ).
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut.
  5. W tym czasie przygotuj salsę. Usuń pestki z oliwek. Oliwki posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pomidorki pokrojone na ćwiartki, posiekane zioła i oliwę. W razie potrzeby dopraw pieprzem. Sól nie jest potrzebna, ponieważ oliwki są wystarczająco słone. Wymieszaj całość.
  6. Upieczone warzywa przełóż do blendera, dodaj wodę i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dopraw.
  7. Przelej zupę do garnka, podgrzej i podawaj z salsą.

Krem z żółtych buraków