Kulki mocy – dwa główne składniki, chwila pracy i gotowe.
Kulki mocy, power balls, bombki energetyczne… Jak zwał tak zwał, grunt że te banalne w przygotowaniu słodkie maleństwa to autentyczny zastrzyk energetyczny. Błyskawicznie dodają mocy, dlatego warto mieć je zawsze przy sobie. Nigdy nie wiadomo, kiedy życie znów Cię zaskoczy i nie będziesz mieć chwili nawet na najszybszy w świecie lunch. Power balls są małe i niepozorne, ale naprawdę mocarne!
Do przygotowania kulek wystarczą dwa składniki, nie licząc posypek i przypraw, ale tu masz dowolność. Możesz ich użyć albo nie. Baza to dowolne orzechy/nasiona oraz owoce suszone (lub świeże daktyle) w równych proporcjach. I to właściwie tyle.
Składniki najlepiej dobrać tak, by odpowiadały temu, co lubisz i możesz jeść. Ja najczęściej używam daktyli Medjool oraz – do wyboru – orzechów włoskich, pekanów, nerkowców lub migdałów. Połączenie daktyle plus wiórki kokosowe również sprawdza się świetnie (polecam przepis na Pierożki i trufle daktylowe). Tak czy owak, nadają się tu każde orzechy, każde pestki i każde nasiona. Byle jadalne i dobrej jakości!
Kulki mocy są naturalnie bezglutenowe i wegańskie. Nie zawierają dodatku cukru. Są (bardzo!) słodkie za sprawą fruktozy naturalnie zawartej w owocach. Nie zasmucaj mnie i nie dosładzaj tych maleństw niczym więcej! Błagam ;-)
Do obtoczenia kulek użyj surowego kakao (albo zwykłego gorzkiego, palonego w wysokich temperaturach, jeśli takie lubisz), pudrów owocowych, niebieskiego maku, o którym pisałem TUTAJ (w najlepszym przepisie na zimowe placki), wiórków kokosowych, tartych orzechów włoskich lub laskowych, płatków migdałowych, siekanych pistacji, chia, etc. Puść wodze fantazji :-)
Jest grudzień, do kulek dodałem więc odrobinę Cointreau. W razie potrzeby zastąp go wodą lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Kulki mocy możesz przechowywać w lodówce do 7 dni. Możesz je również zamrozić.
Kulki mocy – SKŁADNIKI na około 20 sztuk (w zależności od wielkości formowanych kulek):
- 200 g daktyli Medjool (ok. 12 wypestkowanych sztuk) lub dowolnych innych suszonych owoców – od rodzynek po suszone morele
- 200 g dowolnych orzechów (tu: orzechy włoskie i nerkowce w równych proporcjach)
- 2 łyżki Cointreau (likier z pomarańczy) lub soku z pomarańczy
oraz opcjonalnie:
- ziarenka z jednej laski wanilii
- szczypta soli
- inne przyprawy: gałka muszkatołowa, kardamon, tonka, cynamon, goździki, ziele angielskie, chilli
- dodatki do obtaczania
Kulki mocy – PRZEPIS:
- W robocie kuchennym zmiksuj owoce suszone i orzechy do momentu, aż powstanie lepka masa. Mój robot potrzebuje na to 60-90 sekund.
- Przełóż masę do dużej miski, dodaj ulubione przyprawy (jeśli chcesz) i wymieszaj dłońmi, wyrabiając jak ciasto.
- Gotowa masa powinna być plastyczna. Nie powinna nadmiernie lepić się do rąk.
- Formuj w dłoniach zgrabne kulki i odkładaj na talerz na tyle duży, by kulki nie stykały się.
- Wstaw kulki do lodówki – na kilka godzin lub na całą noc.
- Po wyjęciu z lodówki obtocz kulki w ulubionych posypkach. Ja najczęściej używam surowego kakao, które dodatkowo równoważy słodycz bakalii.
- Kulki w przekroju.
Smacznego!