Lody z masła orzechowego – najprostszy przepis krok po kroku.
Lody z masła orzechowego to mistrzowski smak i doskonała kremowa konsystencja, a najlepsze jest to, że możesz zrobić je samodzielnie w domu. Bez przesładzania, bez zbędnej chemii, gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z maszynki do lodów. To deser lodowy idealny. Domowy i zdrowy skład, a efekt jak z prawdziwej lodziarni!
Lody z masła orzechowego wg mojego przepisu są w 100% roślinne, bezglutenowe i nie zawierają cukru. Nie są też mocno słodkie. Technicznie rzecz biorąc, lody z masła orzechowego są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki.
Uwagi:
- Śmietankę kokosową możesz zastąpić jogurtem albo na odwrót – w ostatecznym rozrachunku ważne jest, by zgadzały się proporcje kremowej bazy (350 g)
- Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast roślinnych, użyj zwykłej śmietany lub jogurtu
- Lody możesz dosłodzić cukrem (zamiast erytrytolu)
- Masło orzechowe może być dowolne (używam pasty z orzechów laskowych – tej samej, z której upiekłem te ciastka)
Maszynka do lodów Zyle
Używam maszynki do lodów Zyle o pojemności 1000 ml. Jestem z niej bardzo zadowolony. Urządzenie ma te same zalety, co poprzednia mniejsza (700 ml) wersja – jest bardzo proste, intuicyjne i wygodne w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.
Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Lody z masła orzechowego – SKŁADNIKI na ok. 8 gałek:
- 200 g roślinnej śmietanki kokosowej
- 150 g roślinnego jogurtu kokosowego
- 150 g masła orzechowego, np. z orzechów laskowych
- 50 g orzechów laskowych, uprażonych i zmielonych w blenderze na mąkę
- 2 kopiaste łyżki erytrytolu (albo cukru kokosowego); możesz dodać więcej, jeżeli potrzebujesz
- do dekoracji: orzechy laskowe i świeża mięta
Lody z masła orzechowego – PRZEPIS:
- W kielichu blendera Ronic Zyle Led II umieść orzechy laskowe i zmiksuj na mąkę. Dodaj śmietankę, jogurt, słodzidło i masło orzechowe. Ponownie zmiksuj, aż powstanie gęsty krem. Blender Zyle Led II ma taką moc, że składniki zblendują się same, bez potrzeby przerywania miksowania i odblokowywania ostrzy. Gotowa masa na lody jest gęsta i lepka.
- Umieść masę na lody w misie maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku maszynki do lodów Zyle wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie hard.
- Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia. Lody są gęste, kremowe i od razu nadają się do formowania w gałki. Smakują doskonale, polecam je na nadchodzące lato!
- Podaj je jak chcesz, np. z orzechami i miętą.