Lody z masła orzechowego – najprostszy przepis krok po kroku.

Lody z masła orzechowego to mistrzowski smak i doskonała kremowa konsystencja, a najlepsze jest to, że możesz zrobić je samodzielnie w domu. Bez przesładzania, bez zbędnej chemii, gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z maszynki do lodów. To deser lodowy idealny. Domowy i zdrowy skład, a efekt jak z prawdziwej lodziarni!

Lody z masła orzechowego wg mojego przepisu są w 100% roślinne, bezglutenowe i nie zawierają cukru. Nie są też mocno słodkie. Technicznie rzecz biorąc, lody z masła orzechowego są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki.

Uwagi:

  • Śmietankę kokosową możesz zastąpić jogurtem albo na odwrót – w ostatecznym rozrachunku ważne jest, by zgadzały się proporcje kremowej bazy (350 g)
  • Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast roślinnych, użyj zwykłej śmietany lub jogurtu
  • Lody możesz dosłodzić cukrem (zamiast erytrytolu)
  • Masło orzechowe może być dowolne (używam pasty z orzechów laskowych – tej samej, z której upiekłem te ciastka)

Maszynka do lodów Zyle

Używam maszynki do lodów Zyle o pojemności 1000 ml. Jestem z niej bardzo zadowolony. Urządzenie ma te same zalety, co poprzednia mniejsza (700 ml) wersja – jest bardzo proste, intuicyjne i wygodne w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard.

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego – SKŁADNIKI na ok. 8 gałek:

  • 200 g roślinnej śmietanki kokosowej
  • 150 g roślinnego jogurtu kokosowego
  • 150 g masła orzechowego, np. z orzechów laskowych
  • 50 g orzechów laskowych, uprażonych i zmielonych w blenderze na mąkę
  • 2 kopiaste łyżki erytrytolu (albo cukru kokosowego); możesz dodać więcej, jeżeli potrzebujesz
  • do dekoracji: orzechy laskowe i świeża mięta

Lody z masła orzechowego – PRZEPIS:

  1. W kielichu blendera Ronic Zyle Led II umieść orzechy laskowe i zmiksuj na mąkę. Dodaj śmietankę, jogurt, słodzidło i masło orzechowe. Ponownie zmiksuj, aż powstanie gęsty krem. Blender Zyle Led II ma taką moc, że składniki zblendują się same, bez potrzeby przerywania miksowania i odblokowywania ostrzy. Gotowa masa na lody jest gęsta i lepka.
  2. Umieść masę na lody w misie maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku maszynki do lodów Zyle wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie hard.
  3. Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia. Lody są gęste, kremowe i od razu nadają się do formowania w gałki. Smakują doskonale, polecam je na nadchodzące lato!
  4. Podaj je jak chcesz, np. z orzechami i miętą.

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego