• 150 g zielonego fusili
  • ricotta (Galbani, 250 g)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść świeżych listków mięty
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Pomysł na to proste i szybkie danie polegał nie tylko na wykorzystaniu moich ulubionych dodatków do makaronu – pomidorów, bazylii, mięty i ricotty, ale także na zestawieniu barw – zielonej, czerwonej i białej, układających się we włoską flagę.

Nie jest to może aż tak wyraźne skojarzenie, jak w przypadku pizzy margherity, ale zadziałało. Dla podkręcenia zieleni, użyłem świetnego fusilli (Castagno) ze spiruliną, który po ugotowaniu zachowuje intensywną zieloną barwę. Warto spróbować.

1. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.

2. W tym czasie, w dużej misce połączcie wszystkie składniki – ricottę, oliwę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz listki mięty i bazylii w całości. Doprawcie pieprzem.

3. Gdy makaron będzie gotowy, odcedźcie go i od razu przełóżcie do miski z ricottą. W razie potrzeby, dodajcie jeszcze trochę oliwy, wymieszajcie i od razu podawajcie.