- 125 g miękkiego masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g nierafinowanego drobnego cukru trzcinowego lub palmowego (tutaj: cukier palmowy Surovital)
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
To kolejna wersja pysznych, owsianych ciasteczek, na które przepis pojawił się na blogu jakiś czas temu.
Z podanych proporcji składników, powinniście otrzymać ok. 15 ciastek.
1. Przy pomocy robota kuchennego zmiksujcie masło (powinno być miękkie, warto więc wyjąć je z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej) ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
2. Kiedy ciasto będzie gładkie, przełóżcie je na przezroczystą folię spożywczą, owińcie i uformujcie wałek o średnicy ok. 7 centymetrów.
3. Wstawcie ciasto do zamrażarki na 30 minut.
4. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni i wyłóżcie blachę papierem do pieczenia.
5. Schłodzone ciasto pokrójcie nożem na mniej więcej centymetrowe plastry i rozłóżcie na blasze. Zachowajcie spore odstępy pomiędzy poszczególnymi ciastkami, bowiem plastry ciasta w piekarniku urosną (a właściwie – rozleją się). W razie potrzeby upieczcie ciastka partiami.
6. Włóżcie blachę do piekarnika na środkowy poziom i pieczcie ciastka 8-10 minut. Gotowe ciastka delikatnie (będą miękkie) przełóżcie szeroką łopatką np. na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!
świetne ciacha!! Zdjęcia ekstra :) Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)
You must take part in a contest for the most effective blogs on the web. I’ll advocate this web site!
Może by ktoś łaskawie napisał jak przy każdym przepisie ile je piec !!
Łaskawie napisano, zgubił się przypadkiem pkt 6 opisu. 8-10 minut, czyli tyle samo, ile w wylinkowanej w tym przepisie wcześniejszej wersji tych samych ciastek.
I simply want to say I am new to blogs and definitely liked you’re blog. Likely I’m want to bookmark your site . You absolutely come with amazing well written articles. Thanks for sharing with us your website page.
Upiekłam. Nie takie ładne, bo ja nie umiem równego walca wywałkować, bo w moim przypadku wprawa mistrzem nie czyni. I bardziej gładkie, bo użyłam bezglutenowych płatków owsianych, a one takie delikatne, więc je mikser rozbił na drobne. No i cukru użyłam dark muscowado, więc cokolwiek ciemniejsze mi wyszły. I teraz pochowałam, bo jak Dzieciaki by wstały wcześniej ode mnie to bym ino pustą kratkę zastała. Te z migdałami też wypróbuję. No i wcale nie mam nadziei, że dzieciom zasmakuje. Jeśli nie – ich strata ;-)
Pyszne ciasteczka, idealne do popołudniowej herbaty
Bardzo prosty przepis i bardzo pyszne ciacha. Będę do nich wracał, pozdrawiam:)
Świetny przepis, wielokrotnie przeze mnie sprawdzony
Pyszności
Robię je regularnie. Są glutenowe;-) ale ja z glutenu nie rezygnuję:-) pozdrawiam
Dobre!
Pysznotki
Poproszę o bezglutenową wersję :)
Wyglądają pysznie i jaki prosty przepis! Zrobię, dzięki:)
Super ciacha, mogę zjeść każdą ilość
;-)
Uwielbiam
Fajny przepis, ciastka łatwe do zrobienia i smaczne, dzieci za nimi szaleją