• 125 g miękkiego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g nierafinowanego drobnego cukru trzcinowego lub palmowego (tutaj: cukier palmowy Surovital)
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

To kolejna wersja pysznych, owsianych ciasteczek, na które przepis pojawił się na blogu jakiś czas temu.

Z podanych proporcji składników, powinniście otrzymać ok. 15 ciastek.

1. Przy pomocy robota kuchennego zmiksujcie masło (powinno być miękkie, warto więc wyjąć je z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej) ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

2. Kiedy ciasto będzie gładkie, przełóżcie je na przezroczystą folię spożywczą, owińcie i uformujcie wałek o średnicy ok. 7 centymetrów.

3. Wstawcie ciasto do zamrażarki na 30 minut.

4. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni i wyłóżcie blachę papierem do pieczenia.

5. Schłodzone ciasto pokrójcie nożem na mniej więcej centymetrowe plastry i rozłóżcie na blasze. Zachowajcie spore odstępy pomiędzy poszczególnymi ciastkami, bowiem plastry ciasta w piekarniku urosną (a właściwie – rozleją się). W razie potrzeby upieczcie ciastka partiami.

6. Włóżcie blachę do piekarnika na środkowy poziom i pieczcie ciastka 8-10 minut. Gotowe ciastka delikatnie (będą miękkie) przełóżcie szeroką łopatką np. na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!