• 125 g mąki pszennej (typ 00)
  • 125 g mąki migdałowej
  • 100 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 3 łyżki cukru palmowego (albo dark muscovado)
  • 8 renklod
  • sól

Na słodką bułkę home made od czasu do czasu można sobie pozwolić.

😉

Bułki powstały z ciasta przygotowanego w ten sam sposób, co placek z renklodami. Nieco mniej owoców w nadzieniu oraz wierzch tylko lekko posypany cukrem sprawiają, że bułki – w zestawieniu z plackiem – są delikatniejsze i bardziej kruche. Pycha!

1. W małej miseczce wymieszajcie wodę z drożdżami i 2 łyżkami cukru. Dodajcie szczyptę soli oraz oliwę.

2. Z wymieszanych dwóch rodzajów mąki uformujcie kopczyk, wlejcie do środka wodę z drożdżami i wymieszajcie.

3. Zagniatajcie ciasto przez ok. kwadrans, następnie przełóżcie je do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę. Do wyrobienia ciasta można użyć także maszyny do chleba (program pizza – u mnie trwa 50 minut).

4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni, wydrylujcie renklody i pokrójcie je na mniejsze kawałki. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.

5. Ciasto podzielcie na osiem części. Każdą część ugniećcie dłońmi i rozciągnijcie tak, by uformować placki. Jak widać na zdjęciach, placki nie muszą być idealnie okrągłe 😉

6. Na cztery placki wyłóżcie renklody i przykryjcie każdy pozostałymi plackami. Dokładnie połączcie brzegi ciasta.

7. Bułki ułóżcie na blasze, a ich wierzch skropcie oliwą i posypcie cukrem.

8. Wstawcie bułki do piekarnika na ok. 25 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.

Smacznego!

(1 bułka = ok. 400 kcal)

Słodkie bułki L_03

Słodkie bułki L_08