Mini cukinie gotowane na parze.
Uwielbiam warzywa gotowane na parze, a ugotowane w ten sposób mini cukinie – podobnie jak kwiaty cukinii – smakują po prostu wspaniale! Wystarczy dosłownie 8-10 minut, by cukinie idealnie zmiękły, zachowując przy tym jędrność, kolor i kształt. Oliwa pełni tu rolę przyprawy, więc nie oszczędzaj na jej jakości. Im smaczniejsza oliwa, tym smaczniejsze całe danie – od tej prostej reguły nie ma wyjątków. Aromatyczna dukkah – znakomita mieszanka orzechów i przypraw – jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju warzyw, zarówno na ciepło, jak i w sałatkach. Dukkah zawiera sól, dlatego nie dodaję jej więcej w tym przepisie. Jeżeli wolisz, by smak całości był bardziej słony, możesz dodać jej więcej. W razie potrzeby, tymianek zastąp innymi ziołami, najlepiej o drobnych listkach (np. oregano).
Gotowanie na parze to jedna z moich ulubionych funkcji multicookera Wartmann. Jego kształt i wymiary kratki do gotowania na parze sprawiają, że mieści się w nim o wiele więcej warzyw niż w standardowym okrągłym garnku do parowania.
Mini cukinie gotowane na parze – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- około 0,8 – 1 kg młodych małych cukinii
- 1 łyżka listków tymianku
- 2 łyżeczki pistacjowej dukkah z tego przepisu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- trochę jadalnych kwiatów, np. aksamitek
Mini cukinie gotowane na parze – PRZEPIS:
- Do żeliwnego garnka multicookera Wartmann wlej wodę, tak by jej poziom był poniżej kratki do gotowania na parze. Wybierz funkcję STEAM (para), a gdy woda zacznie się gotować, ułóż małe cukinie na kratce, w miarę możliwości w jednej warstwie. Gotuj przez około 8-10 minut.
- Cukinki przełóż na talerze i hojnie skrop oliwą, posyp listkami tymianku i pistacjową dukkah. Na koniec dodaj jadalne kwiatki, na przykład soczyście żółte, drobne aksamitki.












FiK --> JEDZENIE. PICIE. PODRÓŻE. Życie nie jest głupią dekoracją na stoliczku nicości. Z życia trzeba korzystać! ZaFiKsuj się! 







