Najlepsze ciasteczka z orzechów.

Najprostszy patent na ciasteczka z orzechów wymaga tylko trzech składników: orzechów dowolnej odmiany, jajek i słodzidła. Bez mąki, bez masła, bez zbędnych ceregieli. Jeżeli doskwiera Ci nadmiar orzechów włoskich (właśnie teraz jest na nie sezon) lub dowolnych innych, ten przepis to zbawienie!

Niektórzy mówią, że nie ma kawy bez ciasta, a tymczasem jest całkiem na odwrót: nie ma ciasta bez kawy ;-) Z dobrą, gorzką, czarną jak smoła kawą nawet najsłodsze ciasto powinno dać się zjeść, a kawa z french pressa to zawsze dobry pomysł! Zaparzacze Zyle w dwóch rozmiarach 600 ml i 800 ml (idealne nie tylko do parzenia kawy, ale też herbaty) kupisz w e-sklepie Ronic, w którym masz 5% dodatkowego rabatu. Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami. Zniżka nalicza się automatycznie po kliku w ten link: RABAT RONIC.

Najlepsze ciasteczka z orzechów

Najlepsze ciasteczka z orzechów

Najlepsze ciasteczka z orzechów

Najlepsze ciasteczka z orzechów

Najlepsze ciasteczka z orzechów – SKŁADNIKI na ok. 25 sztuk (w zależności od wielkości):

  • 500 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 100-150 g cukru kokosowego (lub innego słodzidła)
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • łyżeczka mielonego cynamonu (można pominąć albo zastąpić wanilią, tonką, etc.)

Najlepsze ciasteczka z orzechów – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C.
  2. Posiekaj orzechy i przełóż do miski. Dodaj słodzidło, jajka i cynamon. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Z masy formuj ciasteczka (np. gałkownicą do lodów) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz ok. 25 minut lub nieco dłużej, aż ładnie się zrumienią.
  5. Przechowuj w temperaturze pokojowej w zamkniętej puszce.

Najlepsze ciasteczka z orzechów

Najlepsze ciasteczka z orzechów

Najlepsze ciasteczka z orzechów