- OMLET:
- 8 jajek
- ok. 10 daktyli Medjool
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- szczypta szafranu
- sól
- nierafinowany olej kokosowy do smażenia (lub masło)
- DODATKI:
- ok. 400 g jogurtu naturalnego
- 1/2 granatu
Omlet z daktylami i szafranem.
Niedawno z któregoś z telewizyjnych programów kulinarnych dowiedziałem się, że jednym z tradycyjnych irańskich dań z pogranicza śniadania i deseru jest omlet z daktylami.
Nie podano tam przepisu ani nawet żadnych ogólnych wytycznych co do jego przygotowania, stąd poniżej przedstawiam moje wyobrażenie tego omletu, który po prostu musiałem przygotować z uwagi na moją niepohamowaną słabość do świeżych daktyli (Medjool).
Głębszy, mocniejszy kolor uzyskałem dzięki dodatkowi kurkumy i szczypty szafranu. Pamiętaj o soli, a jeśli chcesz, by omlet był jeszcze słodszy (choć daktyle same w sobie są bardzo słodkie) możesz dodać także trochę cukru – ja tradycyjnie z niego zrezygnowałem.
Najlepiej użyj najlepszych daktyli Medjool, które pod wpływem ciepła jeszcze bardziej miękną i pięknie się karmelizują, pogłębiając smak i zapach omletu. Omlet smaż pod przykryciem, dzięki czemu lepiej zetnie się od góry, ale tak naprawdę jego konsystencja zależy od Twoich omletowych upodobań – jeśli wolisz, może mieć również nieco luźniejszą formę.
Omlet przygotowałem dla 4 osób na bardzo dużej patelni o średnicy 32 centymetrów (Woll) i właśnie do takiej wersji dobrana jest ilość potrzebnych składników. W przypadku typowej patelni o średnicy ok. 26 cm powinny wystarczyć 4 jajka i o połowę mniej kurkumy oraz połowa podanej ilości daktyli. Omlet nie może być ani zbyt cienki ani zbyt gruby – daktyle powinny stykać się z dnem patelni, a jednocześnie nie mogą całe zanurzyć się w masie jajecznej.
Jogurt (z granatem lub nawet bez) jest świetnym dodatkiem i bardzo dobrze współgra z omletem.
PRZEPIS:
- Do miski rozbij jajka i wymieszaj rózgą. Dodaj sól, kurkumę, szafran i mieszaj rózgą tak długo, aż rozmieszasz wszelkie ewentualne grudki kurkumy, a masa nabierze intensywnie żółtej barwy.
- Rozerwij daktyle na połówki i usuń z nich pestki.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej jajka, a następnie ułóż daktyle, dociskając je do dna patelni.
- Przykryj patelnię pokrywą i smaż, aż góra omletu ładnie się zetnie.
- W tym czasie przełóż jogurt do miseczki i dodaj pestki granatu.
Omlet w przekroju: ZOBACZ
Wygląda absolutnie obłędnie!
No, mistrz śniadanie, mimo że słodkie jem od wielkiego dzwonu. Będzie smażone :D
Słodkie śniadaniowe marzenie. Muszę zdobyć te daktyle :)
Piękny omlet, smak pewnie też obłędny, daktyle medjool to gwarancja sukcesu <3 szkoda, że mimo szczerych chęci nie umiem smażyć omletów :(
Kocham śniadania na słodko, to będzie idealne! Dzięki :D
Niesamowity
Takiego jeszcze nie jadłam, a dziś rano kupiłam daktyle izraelskie pod Halą. I co Ty na to? :P
Magia :D