• OMLET:
  • 8 jajek
  • ok. 10 daktyli Medjool
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • szczypta szafranu
  • sól
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia (lub masło)
  • DODATKI:
  • ok. 400 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 granatu

Omlet z daktylami i szafranem.

Niedawno z któregoś z telewizyjnych programów kulinarnych dowiedziałem się, że jednym z tradycyjnych irańskich dań z pogranicza śniadania i deseru jest omlet z daktylami.

Nie podano tam przepisu ani nawet żadnych ogólnych wytycznych co do jego przygotowania, stąd poniżej przedstawiam moje wyobrażenie tego omletu, który po prostu musiałem przygotować z uwagi na moją niepohamowaną słabość do świeżych daktyli (Medjool).

Głębszy, mocniejszy kolor uzyskałem dzięki dodatkowi kurkumy i szczypty szafranu. Pamiętaj o soli, a jeśli chcesz, by omlet był jeszcze słodszy (choć daktyle same w sobie są bardzo słodkie) możesz dodać także trochę cukru – ja tradycyjnie z niego zrezygnowałem.

Najlepiej użyj najlepszych daktyli Medjool, które pod wpływem ciepła jeszcze bardziej miękną i pięknie się karmelizują, pogłębiając smak i zapach omletu. Omlet smaż pod przykryciem, dzięki czemu lepiej zetnie się od góry, ale tak naprawdę jego konsystencja zależy od Twoich omletowych upodobań – jeśli wolisz, może mieć również nieco luźniejszą formę.

Omlet przygotowałem dla 4 osób na bardzo dużej patelni o średnicy 32 centymetrów (Woll) i właśnie do takiej wersji dobrana jest ilość potrzebnych składników. W przypadku typowej patelni o średnicy ok. 26 cm powinny wystarczyć 4 jajka i o połowę mniej kurkumy oraz połowa podanej ilości daktyli. Omlet nie może być ani zbyt cienki ani zbyt gruby – daktyle powinny stykać się z dnem patelni, a jednocześnie nie mogą całe zanurzyć się w masie jajecznej.

Jogurt (z granatem lub nawet bez) jest świetnym dodatkiem i bardzo dobrze współgra z omletem.

Omlet daktylowy L_05

Omlet daktylowy L_01

PRZEPIS:

  1. Do miski rozbij jajka i wymieszaj rózgą. Dodaj sól, kurkumę, szafran i mieszaj rózgą tak długo, aż rozmieszasz wszelkie ewentualne grudki kurkumy, a masa nabierze intensywnie żółtej barwy.
  2. Rozerwij daktyle na połówki i usuń z nich pestki.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej jajka, a następnie ułóż daktyle, dociskając je do dna patelni.
  4. Przykryj patelnię pokrywą i smaż, aż góra omletu ładnie się zetnie.
  5. W tym czasie przełóż jogurt do miseczki i dodaj pestki granatu.

Omlet w przekroju: ZOBACZ

Omlet daktylowy L_06

Omlet daktylowy L_08

Omlet daktylowy L_04