• 3 jajka
  • kilka łyżeczek miodu (tu: wielokwiatowy)
  • 2 duże garście czarnej porzeczki
  • 2 duże garście białej porzeczki
  • 2 duże garście czerwonej porzeczki
  • szczypta soli
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • nierafinowany olej kokosowy albo masło do smażenia

Omlet z miodem i porzeczkami.

Przepyszny sezonowy omlet z hojnym dodatkiem kwaśnych porzeczek, zrównoważonych słodyczą wielokwiatowego miodu.

Bardzo lubię omlety z owocami – oprócz porzeczek świetnie sprawdzają się w nich np. także maliny, wiśnie, jagody, borówki amerykańskie, agrest czy czereśnie. Z omletem bardzo dobrze komponuje się miód, a do miodu najlepiej dobrać owoce o wyraźnie kwaskowatym smaku. Użyłem porzeczek w trzech kolorach – dzięki temu omlet wygląda ciekawiej, ale możesz oczywiście poprzestać na jednym lub dwóch rodzajach owoców.

Omlet usmażyłem na małej patelni o średnicy 20 cm, dzięki czemu jest dość puchaty. Jeśli użyjesz patelni o nieco większej średnicy, omlet będzie cieńszy. Pamiętaj wówczas, by w przypadku większej patelni dostosować też czas smażenia.

Taki omlet to jedna spora porcja albo dwie mniejsze (jeden omlet można podzielić na pół). Jeśli chcesz usmażyć dwa większe omlety, podwój ilość składników, a omlety usmaż np. na dwóch patelniach.

Uwaga: to jeden z tych przepisów, które należą do mojej ulubionej kategorii pt. użyj tyle składników (w tym przypadku porzeczek i miodu), na ile masz ochotę.

Omlet z porzeczkami L_01

Omlet z porzeczkami L_07

PRZEPIS:

  1. Opłukane i pozbawione szypułek porzeczki przełóż do miseczki. Przygotuj tyle porzeczek, ile chcesz; może ich być naprawdę sporo.
  2. Rozbełtaj jajka, dopraw szczyptą soli i gałką muszkatołową.
  3. Wylej jajka na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię (tu: o średnicy 20 cm). Przykryj patelnię i smaż omlet ok. 2-3 minut, aż górna część się zetnie.
  4. Polej omlet miodem (2-3 łyżeczki) i dodaj owoce. Jeśli masz ich sporo, nie musisz na tym etapie zużywać wszystkich.
  5. Złóż omlet na pół i przytrzymaj na patelni jeszcze kilka sekund. Przełóż na talerz i dodaj owoce, które (ewentualnie) wypadły z omletu na patelnię.
  6. Jeśli pozostały Ci dodatkowe owoce, przełóż je na patelnię, wlej trochę miodu i duś dosłownie kilkanaście sekund – porzeczki błyskawicznie zmiękną i puszczą sok. Dodaj je do omletu.
  7. Omlet podaj oprószony świeżo startą gałką muszkatołową.

Użyłem tu wielokwiatowego miodu z wielkopolskiej pasieki Kulmy.

Omlet z porzeczkami L_09

Omlet z porzeczkami L_05

Omlet z porzeczkami L_03