Pepparkakor – szwedzkie pierniczki imbirowe bez glutenu.
Pepparkakor – szwedzkie pierniczki imbirowe w wersji bez glutenu, z likierem kawowym zamiast syropu cukrowego. Niesamowicie aromatyczne, pyszne, chrupiące, z wyjątkową nutą najlepszego likieru kawowego na świecie. Po prostu uzależniające!
Jeżeli nie chcesz dodawać likieru, zastąp go syropem z daktyli, syropem klonowym lub dowolnym innym.
Z podanych proporcji uzyskasz ok. 30 sztuk. Finalna ilość pierniczków każdorazowo będzie zależeć od wielkości foremki.
Na podstawie przepisu SwansonFamily z moimi zmianami w kierunku gluten free
Pepparkakor – szwedzkie pierniczki imbirowe – SKŁADNIKI:
- 140 g likieru kawowego Kahlua (albo 150 g syropu z daktyli) – tak, gramów nie mililitrów!
- 110 g masła klarowanego (lub zwykłego)
- 100 g cukru kokosowego (muscovado też będzie OK)
- 380 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 1 jajko (zerówka, wolny chów)
- półtorej łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka goździków roztartych w moździerzu
- 1 tonka roztarta w moździerzu (opcjonalnie)
- półtorej łyżeczki mielonego imbiru
- pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
- pół łyżeczki kardamonu roztartego w moździerzu
- po 1/4 łyżeczki soli oraz proszku do pieczenia
Pepparkakor – szwedzkie pierniczki imbirowe – PRZEPIS:
- W małym rondelku podgrzej masło, cukier kokosowy i likier kawowy, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj krótko do momentu, aż wszystkie składniki całkiem się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by masa nieco przestygła.
- Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj przyprawy, jajko i melasę z pkt 1 – z masła, cukru i likieru Kahlua.
- Zagnieć ciasto, najlepiej w mikserze planetarnym (KA, poziom 2), ponieważ na etapie wyrabiania masa jest bardzo lepka. Uformuj ciasto w kulę, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Odkrawaj ciasto małymi porcjami, rozwałkowując je cienko (u mnie: około 3 mm) na stolnicy lub silikonowej macie do pieczenia. Przy użyciu foremek wytnij dowolne kształty. Ilość pierniczków będzie zależeć od wielkości foremki.
- Piecz ok. 10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że im cieńsze pierniczki, tym krótszy czas pieczenia. Po upieczeniu pozwól im całkiem wystygnąć na kratce (tuż po wyjęciu z piekarnika są nieco miękkie i kruche).
- Przechowuj w temperaturze pokojowej. Pierniczki długo zachowują świeżość, przechowują się doskonale, a z każdym kolejnym dniem stają się jeszcze smaczniejsze.
A taką chabrowa filiżanke to gdzie mogę znaleźć?