Pepparkakor – szwedzkie pierniczki imbirowe bez glutenu.

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki imbirowe w wersji bez glutenu, z likierem kawowym zamiast syropu cukrowego. Niesamowicie aromatyczne, pyszne, chrupiące, z wyjątkową nutą najlepszego likieru kawowego na świecie. Po prostu uzależniające!

Jeżeli nie chcesz dodawać likieru, zastąp go syropem z daktyli, syropem klonowym lub dowolnym innym.

Z podanych proporcji uzyskasz ok. 30 sztuk. Finalna ilość pierniczków każdorazowo będzie zależeć od wielkości foremki.

Na podstawie przepisu SwansonFamily z moimi zmianami w kierunku gluten free

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki imbirowe – SKŁADNIKI:

  • 140 g likieru kawowego Kahlua (albo 150 g syropu z daktyli) – tak, gramów nie mililitrów!
  • 110 g masła klarowanego (lub zwykłego)
  • 100 g cukru kokosowego (muscovado też będzie OK)
  • 380 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 1 jajko (zerówka, wolny chów)
  • półtorej łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka goździków roztartych w moździerzu
  • 1 tonka roztarta w moździerzu (opcjonalnie)
  • półtorej łyżeczki mielonego imbiru
  • pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • pół łyżeczki kardamonu roztartego w moździerzu
  • po 1/4 łyżeczki soli oraz proszku do pieczenia

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki imbirowe – PRZEPIS:

  1. W małym rondelku podgrzej masło, cukier kokosowy i likier kawowy, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj krótko do momentu, aż wszystkie składniki całkiem się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by masa nieco przestygła.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj przyprawy, jajko i melasę z pkt 1 – z masła, cukru i likieru Kahlua.
  3. Zagnieć ciasto, najlepiej w mikserze planetarnym (KA, poziom 2), ponieważ na etapie wyrabiania masa jest bardzo lepka. Uformuj ciasto w kulę, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  5. Odkrawaj ciasto małymi porcjami, rozwałkowując je cienko (u mnie: około 3 mm) na stolnicy lub silikonowej macie do pieczenia. Przy użyciu foremek wytnij dowolne kształty. Ilość pierniczków będzie zależeć od wielkości foremki.
  6. Piecz ok. 10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że im cieńsze pierniczki, tym krótszy czas pieczenia. Po upieczeniu pozwól im całkiem wystygnąć na kratce (tuż po wyjęciu z piekarnika są nieco miękkie i kruche).
  7. Przechowuj w temperaturze pokojowej. Pierniczki długo zachowują świeżość, przechowują się doskonale, a z każdym kolejnym dniem stają się jeszcze smaczniejsze.

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki imbirowe