Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe.

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pachnące czekoladą, pomarańczami i orzechami. Aromatyczne i pyszne.

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe – SKŁADNIKI na ok. 30-35 ciastek:

  • 180 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g erytrytolu
  • 50 g cukru kokosowego
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 30 g ciemnej kuwertury czekoladowej OCTO, rozpuszczonej
  • 15 g surowego kakao
  • 1 duże jajko (zerówka, wolny chów)
  • skórka z 2 organicznych pomarańczy sycylijskich
  • 40 ml soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe – PRZEPIS:

  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Mąkę i kakao przesiej przez sito.
  3. W mikserze planetarnym wymieszaj masło z cukrem i erytrytolem. Kolejne składniki dodawaj pojedynczo i dopiero wtedy, gdy dany składnik wmiesza się w masę: jajko, rozpuszczona czekolada, sok z pomarańczy, mąka przesiana z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec dodaj grubo posiekane orzechy laskowe i zagnieć ciasto ręcznie. Powstanie jednorodne, zwarte ciasto.
  5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i uformuj w dłoniach w kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko rozpłaszczając kulki w dłoniach, układaj je kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut (środkowy poziom, grzanie góra-dół).
  7. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę, by całkiem ostygły.

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe