Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe.
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pachnące czekoladą, pomarańczami i orzechami. Aromatyczne i pyszne.
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe – SKŁADNIKI na ok. 30-35 ciastek:
- 180 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g erytrytolu
- 50 g cukru kokosowego
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 40 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
- 30 g ciemnej kuwertury czekoladowej OCTO, rozpuszczonej
- 15 g surowego kakao
- 1 duże jajko (zerówka, wolny chów)
- skórka z 2 organicznych pomarańczy sycylijskich
- 40 ml soku z pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe – PRZEPIS:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Mąkę i kakao przesiej przez sito.
- W mikserze planetarnym wymieszaj masło z cukrem i erytrytolem. Kolejne składniki dodawaj pojedynczo i dopiero wtedy, gdy dany składnik wmiesza się w masę: jajko, rozpuszczona czekolada, sok z pomarańczy, mąka przesiana z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodaj grubo posiekane orzechy laskowe i zagnieć ciasto ręcznie. Powstanie jednorodne, zwarte ciasto.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i uformuj w dłoniach w kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko rozpłaszczając kulki w dłoniach, układaj je kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut (środkowy poziom, grzanie góra-dół).
- Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę, by całkiem ostygły.
Rewelacja! Brakuje mi tutaj wprawdzie dodatku mieszanki przypraw korzennych, ale… Szykując je wypróbuję je w takiej postaci :D tak btw. nie wiem czy u mnie jest jakiś problem, czy to wada bloga, ale z jakiegoś powodu ten wpis datowany na 6.12 pojawił mi się na blogu dopiero wczoraj? Wesołych, zdrowych świąt! I szczęśliwego nowego, pełnego kulinarnych, i nie tylko…, inspracji! )