Vicente Gandia Bobal Negro.

Bodegas Vicente Gandía (Vicente Gandía Pla SA) jest potentatem wśród hiszpańskich producentów wina i jedną z 50 najbardziej dochodowych winnic Europy. Firma istnieje od 1885 roku i wkrótce będzie obchodzić jubileusz 140-lecia. Vicente Gandía jest właścicielem winnic między innymi w Utiel-Requena i w Chiva, gdzie mieści się siedziba główna firmy, rozlewnie i magazyny. Jednym z najciekawszych składników majątku producenta jest 200-hektarowa posiadłość Hoya de Cadenas w Utiel-Requena, położona ok. 100 km od Walencji, i posadowiony na niej dwór z 1820 roku. Jego nazwa nawiązuje do przywileju nadanego byłym właścicielom, którzy mieli prawo udzielać azylu tym, którzy chcieli uchylić się od wcielenia do armii. Bodegas Vicente Gandía angażuje się również w promocję kultury winiarskiej poprzez działalność artystyczną. Tak powstał projekt Arte en Barrica, w ramach którego zaproszeni do niego artyści malują/aranżują dębowe beczki. Prace autorstwa takich twórców, jak między innymi Carmen Calvo, Miquel Navarro, Javier Mariscal, Uiso Alemany, Cari Roig czy José Sanleón są dostępne w ramach stałej ekspozycji w XIX-wiecznych piwnicach dworu Hoya de Cadenas.

Bobal Negro z DO Utiel-Requena od Bodegas Vicente Gandia, wprowadzony na rynek w tej samej pękatej butelce, w której wystąpił Bobal Blanco (blanc de noirs) to klasyczna, czyli czerwona wersja wina produkowanego z typowej dla regionu Walencji odmiany Bobal. Bobal to jeden z najciekawszych rdzennych szczepów winorośli w Hiszpanii, o którym więcej przeczytasz w tym wpisieHiszpański Bobal jest trochę jak portugalski Sousão (Douro), z jednej strony od dawna obecny w regionie, a z drugiej dopiero od niedawna powstają z niego wina odmianowe.

Winogrona poddano wstępnej maceracji na zimno w temperaturze 3ºC przez 4 dni, później fermentacji w temperaturze 26ºC z przedłużoną 10-dniową maceracją na skórkach, po czym 50% wina przeszło fermentację malolaktyczną i dojrzewało 12 miesięcy w jasno palonych beczkach z francuskiego dębu. Bobal Negro powstaje w 100% z dorodnych bobalowych gron. Ma intensywnie rubinowy kolor i wyrazisty owocowo-karmelowy aromat, gęstą konsystencję, w smaku jest wyraziste, owocowe, z mocnymi nutami ciemnych pieczonych owoców i beczką w tle. Pełne, solidnie zbudowane, z ułożonymi taninami, długie. I dosłownie rozgrzewające, dlatego tak doskonałe na zimę. Bardzo dobre.

Nazwa: Vicente Gandia Bobal Negro 2018
Kraj: Hiszpania
Region: Walencja, Utiel-Requena
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 100% Bobal
Moc: 14%
Wino kupiliśmy w Walencji

Vicente Gandia Bobal Negro 2018 Tinto

Vicente Gandia Bobal Negro 2018 Tinto