Sałatka z dyni i granatu.

Do polubienia dyni i traktowania jej jako składnika codziennych posiłków wystarczy jeden warunek: świeży produkt dobrej jakości. Dynie, które świeże nie są, zamiast soczystości i smaku oferują suchy i nijaki miąższ bez wyrazu (to dynie-zamulacze). Ostatnio miałem okazję przypomnieć sobie o tym, kupując butternuta w przypadkowym supermarkecie. Dynie od Majlertów powoli nam się kończą, postanowiłem więc sprawdzić, co w temacie dyń słychać w marketach. Niestety, nic dobrego, choć mimo wszystko mam nadzieję, że nie wszystkie dynie „sklepowe” smakują aż tak odstraszająco. Ja więcej nie zaryzykuję wariantu z marketu, lepiej pozostać przy zaufanym warzywniaku. Tyle w temacie dyni, teraz o sałatce.

Sałatka z dyni, pestek granatu i koziego sera to apoteoza sałatkowej prostoty. Prosta, pyszna, z trzech składników. Dynia pokrojona w drobną kostkę i podsmażona nabiera bardzo fajnego dymnego smaku, a dodatek świeżego soku z granatu dodaje całości delikatnej słodyczy. Takie jedzonka warto doprawiać oliwą jak najlepszej jakości – krótka lista składników i prosta kompozycja smaków sprzyjają uwypukleniu smaku użytej oliwy, która – w zależności od okoliczności – podkreśla lub przełamuje smaki pozostałych składników. Świetnie sprawdziła się tutaj przywieziona z Walencji UnOlivo z Jaén – wyrazista, z lekko pikantną nutą, co jest cechą charakterystyczną oliw z oliwek Picual, doskonale przełamała słodkawy smak całości. Sałatkę wieńczy ser, ponieważ – jak wiadomo – z serem wszystko smakuje lepiej. Canario z koziego mleka, choć twardy, jest jednocześnie wyraźnie kremowy i ma bardzo mocno mleczny smak.

Sałatka z dyni

Sałatka z dyni

Sałatka z dyni

Sałatka z dyni i granatu – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • pół małej dyni piżmowej (Butternut)
  • pestki z połówki granatu
  • ok. 100-150 g kruchego twardego sera, np. Canario (ser z Kanarów, z koziego mleka); Parmigiano Reggiano i inne podobne mu sery też będą OK
  • trochę listków świeżego tymianku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka z dyni i granatu – PRZEPIS:

  1. Dynię obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Usmaż na natłuszczonej patelni, aż kawałki dyni ładnie się zrumienią. Dyniowe „kostki” powinny utworzyć na patelni jedną warstwę, dzięki czemu usmażą się, zamiast się dusić we własnych sokach.
  2. Nad miską wyłuskaj pestki z połówki granatu. Usuń ewentualne niejadalne fragmenty miąższu granatu, pozostawiając same pestki i sok.
  3. Pod sam koniec smażenia dyni dodaj na patelnię 2-3 łyżki soku z granatu (z miski). Sok od razu odparuje, tworząc glazurę. Zdejmij patelnię z ognia, zetrzyj gałkę muszkatołową i wymieszaj.
  4. Podziel dynię na porcje, dodaj pestki granatu oraz pokruszony ser. Całość oprósz listkami tymianku i skrop oliwą.

Sałatka z dyni

Sałatka z dyni

Sałatka z dyni