- 2 piersi z kurczaka
- 250-300 g pieczarek (najlepiej mieszanka pieczarek brunatnych i zwykłych)
- 2 garście suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- 2 łyżeczki masła
To jeden z najlepszych sposobów przyrządzania kurczaka.
Tak przygotowane mięso pozostanie soczyste i wyjątkowo aromatyczne. Najlepszy efekt osiągniecie wtedy, gdy każdą porcję przygotujecie w osobnej „kopercie”, i podacie zamknięte foliowe pakunki bezpośrednio na stół tak, by każdy domownik (lub gość) rozpakował swój egzemplarz samodzielnie. Piorunujący efekt gwarantowany. Danie najlepiej podawać z ryżem, serwowanym w osobnych miseczkach.
Suszone grzyby (większe kawałki połamcie na mniejsze) wrzućcie do miseczki, zalejcie wrzątkiem i przykryjcie talerzem. Piersi z kurczaka przyprawcie solą i solidną porcją pieprzu oraz suszonego tymianku. Pieczarki pokrójcie na kawałki lub plasterki (wcześniej możecie obrać je ze skóry). Obierzcie ząbki czosnku i przekrójcie wzdłuż na dwie części. Przygotujcie dwa długie arkusze folii i złóżcie je na połowę, uzyskując krótsze dwuwarstwowe foliowe arkusze.
Wyjmijcie suszone grzyby z miseczki, zachowując wodę, w której się moczyły. Wymieszajcie suszone grzyby z pieczarkami. Rozłóżcie połowę grzybów na folii – bliżej siebie, w takim miejscu, by można je było przykryć drugą połową folii. Grzyby posypcie pieprzem, dodajcie dwa ząbki czosnku i pół łyżeczki masła. Na to połóżcie pierś z kurczaka. Na kurczaku połóżcie pół łyżeczki masła. Przykryjcie całość drugą połową folii. Powstanie foliowy pakunek, otwarty z trzech stron. Dokładnie zawińcie folię z dwóch stron. Wykorzystując trzeci „otwarty” bok, ostrożnie wlejcie do środka pakunku trochę wody, w której moczyły się suszone grzyby, a następnie starannie zawińcie folię. W ten sposób powstanie szczelnie zamknięta foliowa paczuszka. Tak samo przygotujcie drugą porcję.
Przełóżcie pakunki na blachę i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Właśnie zrobiłam wg przepisu. Wyszło bardzo dobre!! Aha i dobra rada: I nie przesadźcie z tymiankiem ;)
Miło słyszeć, smacznego! :-)
Bardzo smaczna, powtórzę :) pozdrawiam, basia
Pycha
Uwielbiam :D
mniam!!!
Ja proszę o więcej dań z kurczaka. To jest pyszne!
Najlepszy przedtreningowo :)
Kocham ten przepis za prostotę i to, że jest w nim kurczak:) Szkoda, że nie podajesz częściej przepisów na mięso z kurczaka, bardzo by mnie to uszczęśliwiło;)
Zamien folie aluminiowa na papier do pieczenia dlaczego ?
Zapytaj googel
Czy sznycle z indyka mogę przygotować i upiec tak samo?
Tak
mniam