- 400 g papryczek Pimientos de Padron (w zależności od wielkości blachy)
- mały kawałek dobrego sera (tu: dojrzały kozi ser portugalski)
- 4 łyżeczki kaparów (lub więcej)
- 1/2 łyżeczki pimentonu (lub więcej)
- oliwa extra vergine
Pimientos de Padron zapiekane z serem i kaparami.
To kolejny przepis na przepyszne hiszpańskie papryczki (Pimientos de Padron), które tym razem – za sprawą pewnej sieci handlowej – udało mi się (wreszcie!) kupić w Polsce.
Pomysł jest banalnie prosty i zdecydowanie wart kilku poświęconych mu chwil.
Najpopularniejszy sposób przyrządzania padronów to po prostu usmażenie ich w całości na patelni – wówczas papryczki je się wraz z pestkami, zostawiając tylko ogonki (ZOBACZ).
W przypadku przepisu opisanego poniżej lepiej usunąć gniazda nasienne i pozbyć się największych wewnętrznych błonek – dzięki temu zyskuje się więcej miejsca na nadzienie. Polecam!
PRZEPIS:
- Odetnij nożyczkami łodyżki papryczek. Umyj papryczki i dokładnie osusz.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i natłuść niewielką ilością oliwy.
- Przekrój padrony wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i największe wewnętrzne białe błony. Ułóż je ciasno na blasze (ZOBACZ).
- Do wnętrza każdej połówki papryczki włóż 2-3 kapary oraz niewielkie kawałki sera (użyłem TAKIEGO). Blachę posyp pozostałymi kaparami, całość skrop oliwą i oprósz pimentonem (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika na 12-15 minut.
Sprawdź też inne przepisy na PIMIENTOS DE PADRON.
UWIELBIAM <3
Jak tylko znów pojawią się w B. – robię, przepis brzmi super