Placki bezglutenowe na zimę – 15 przepisów.
Placki na jesienno-zimową aurę.
Placki bez glutenu smaży się tak samo łatwo, jak każde inne placki. Możesz użyć do nich najróżniejszych rodzajów mąki albo przygotować takie – np. z twarogu lub bananów – w których mąki nie ma wcale lub jest jej jak na lekarstwo (1-2 łyżki na całe ciasto na placki).
Kupując mąki, sięgam po produkty bezglutenowe trzech producentów: Bauckhof, Incola i Provena. A że najczęściej dostaję pytania o mąki dobre do przyrządzania naleśników i placków, zakładam, że temat ten wciąż nie należy do najłatwiejszych. Moim zdaniem do placków i naleśników najlepiej sprawdzają się: mąka owsiana (z certyfikatem g-f), kasztanowa, gryczana (najlepiej niepalona), ciecierzycowa, jaglana, z quinoa i ryżowa, ale na blogu znajdziesz też przepisy na placki i naleśniki z praktycznie każdej bezglutenowej mąki (poza kukurydzianą i sojową – tych nie używam).
Poniżej zebrałem 15 przepisów na placki w sam raz na jesień i zimę, które różnią się zarówno pod względem typu użytej mąki, jak i dodatków (słodkich i wytrawnych).
Wszystkie przepisy są bezglutenowe i nie zawierają dodatku cukru. Część nie zawiera mąki, jajek i mleka.
Placki bezglutenowe na zimę – 15 przepisów:
1. Racuchy z jabłkami – PRZEPIS
2. Małdrzyki z salsą śliwkowo-figową – PRZEPIS
3. Placki gryczane z sosem bakaliowym (bez jajek i bez mleka) – PRZEPIS
4. Placki z suszonymi figami – PRZEPIS
5. Placki bananowe bez mąki – PRZEPIS
6. Małdrzyki z makiem i sosem żurawinowym – PRZEPIS
7. Placki czekoladowe z twarogu – PRZEPIS
8. Placki twarogowe z pestkami granatu – PRZEPIS
9. Placki z figami i miodem – PRZEPIS
10. Najprostsze placki z mąki kasztanowej – PRZEPIS
11. Placki z mąki kokosowej z owocami – PRZEPIS
12. Ciacci z ricottą (bez jajek i bez mleka) – PRZEPIS
13. Placki z cukinii – PRZEPIS
14. Placki ziemniaczane – PRZEPIS
15. Placki gryczane z sardynką (bez jajek i bez mleka) – PRZEPIS
Sprawdź też inne przepisy na PLACKI
Mega zestawienie, dziękuję
Małdrzyki są niesamowite, nie miałam pojęcia że w polskiej tradycji funkcjonuje TAKI PRZEPIS. Dzięki stokrotne za uświadomienie :)
Są doskonałe, można się uzależnić:-)
Ile inspiracji! <3
Zestaw marzeń :O
Dla mnie placki to zawsze najlepsze śniadanie, słodkie i wytrawne, uwielbiam
Dzien dobry, usmażyłam dziś małdrzyki i muszę podziękować serdecznie za przepyszny przepis. Cała rodzina zajadała się plackami na kolację i mimo że zrobiłam z podwójnej porcji, i tak wszystkim było mało. Pyszności, dziękuję jeszcze raz:)
Gdzie w Warszawie kupuje Pan mąki bezglutenowe?
Najczęściej w Singlutenie na Żoliborzu.
genialne!!!!!! miód na moje bezglutenowe serce (i żołądek!) ;)
Racuchy i małdrzyki to u mnie od miesięcy podstawowe przepisy śniadaniowe, za co bardzo pięknie dziękuję :)
!!!