Pomidory z grejpfrutem i cebulą.
Przepis pochodzi z książki Przemysława Klimy „FUN DINING” (recenzja). Lekko go zmodyfikowałem – zamiast białej cebuli używam czerwonej, marynowanej w soku z limonki, a zamiast gwiazdnicy i kwiatów kopru – dodaję grecką bazylię o drobnych listkach. Jeżeli chodzi o ser, użyj dowolnego – dobrze sprawdzi się zarówno wyrazisty w smaku pleśniowy, jak też twardszy i bardziej dojrzały (np. Pecorino czy Luis Trenker). Pomidory i cytrusy to znakomity zestaw, a grejpfrut z pomidorem smakuje doskonale! W razie potrzeby, zamiast grejpfruta możesz użyć gorzkich czerwonych pomarańczy, tak jak w tej sałatce: Pomidory z pomarańczami.
Pomidory z grejpfrutem i cebulą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- czerwony grejpfrut
- duży pomidor, np. odmiany Bawole serce (albo np. Gargamel)
- mała czerwona cebula
- sok z 2-3 limonek
- trochę dobrego sera (u mnie: Luis Trenker)
- garść greckiej bazylii (w oryginale: gwiazdnica i kwiaty kopru)
- sól Maldon
- oliwa extra vergine
Pomidory z grejpfrutem i cebulą – PRZEPIS:
- Cebulę przekrój na połówki i posiekaj. Przełóż do miseczki, zalej sokiem z limonki, przemieszaj i odstaw.
- Pomidor pokrój w plastry. Grejpfrut okrój ze skórki i albedo, po czym pokrój w plastry.
- Na dużym talerzu (albo na dwóch mniejszych) ułóż plastry pomidora i grejpfruta. Dodaj cebulę i skrop oliwą.
- Na koniec dodaj ser i listki greckiej bazylii. W zależności od gatunku sera możesz podać go w różny sposób, np. cienko skrojony nożykiem do Parmigiano Reggiano. W razie potrzeby dopraw solą, gotowe!