Pomidory z piekarnika są najlepsze na świecie.

Pieczone pomidory przyrządzone najprościej, bez fanaberii, są najlepsze na świecie. Wystarczy im tylko oliwa, sól i bazowe przyprawy. Majeranek, za sprawą wyrazistego i intensywnego smaku pięknie dopełnia całość. W miarę możliwości użyj kilku gatunków pomidorów w różnych kolorach i kształtach. Potrawa będzie nie tylko lepiej wyglądać, ale też smakować – każda odmiana reaguje na pieczenie trochę inaczej.

Feta jest świetnym opcjonalnym dodatkiem. Jeżeli wolisz, możesz ją pominąć, pozostając przy wegańskiej wersji zapiekanki. I jeszcze jedno – jak zwykle przypominam, że u nas tego rodzaju jedzonka są daniem głównym, a nie dodatkiem.

Wypróbuj inne przepisy z pomidorami.

Pomidory z piekarnika

Pomidory z piekarnika

Pomidory z piekarnika

Pomidory z piekarnika

Pomidory z piekarnika

Pomidory z piekarnika – SKŁADNIKI na sporą brytfankę (2 duże lub 4 małe porcje):

  • dowolna ilość różnorodnych pomidorów (u mnie: Bawole Serce, malinowe, ananasowe, daktylowe, czarne)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • kilka gałązek świeżego majeranku (5-10)
  • kwiat soli (lub sól himalajska, roztarta w moździerzu)
  • sporo pieprzu syczuańskiego, roztartego w moździerzu
  • nasiona kolendry lub fenkułu, roztartego w moździerzu
  • feta lub inny podobny ser (ok. 200 g)

Pomidory z piekarnika – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. W dużej brytfance ułóż przekrojone na połówki pomidory; część pomidorków daktylowych (małych) dodaj w całości, a część w połówkach.
  3. Pomidory skrop oliwą, ułóż na nich kilka gałązek majeranku (połowę majeranku odłóż na później), wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.
  4. Gdy pomidory będą niemal gotowe, wyjmij brytfankę z piekarnika, usuń gałązki majeranku, oprósz pomidory przyprawami i listkami majeranku oberwanymi ze świeżych gałązek, po czym wstaw je do piekarnika na kolejne 5 minut.
  5. Wyjmij brytfankę z pieca i posyp pomidory kwiatem soli. Na wierzchu ułóż fetę, a całość porządnie skrop oliwą. Podawaj od razu.

Pomidory z piekarnika

Pomidory z piekarnika

Pomidory z piekarnika

Pomidory z piekarnika