Pomidory z piekarnika są najlepsze na świecie.
Pieczone pomidory przyrządzone najprościej, bez fanaberii, są najlepsze na świecie. Wystarczy im tylko oliwa, sól i bazowe przyprawy. Majeranek, za sprawą wyrazistego i intensywnego smaku pięknie dopełnia całość. W miarę możliwości użyj kilku gatunków pomidorów w różnych kolorach i kształtach. Potrawa będzie nie tylko lepiej wyglądać, ale też smakować – każda odmiana reaguje na pieczenie trochę inaczej.
Feta jest świetnym opcjonalnym dodatkiem. Jeżeli wolisz, możesz ją pominąć, pozostając przy wegańskiej wersji zapiekanki. I jeszcze jedno – jak zwykle przypominam, że u nas tego rodzaju jedzonka są daniem głównym, a nie dodatkiem.
Wypróbuj inne przepisy z pomidorami.
Pomidory z piekarnika – SKŁADNIKI na sporą brytfankę (2 duże lub 4 małe porcje):
- dowolna ilość różnorodnych pomidorów (u mnie: Bawole Serce, malinowe, ananasowe, daktylowe, czarne)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- kilka gałązek świeżego majeranku (5-10)
- kwiat soli (lub sól himalajska, roztarta w moździerzu)
- sporo pieprzu syczuańskiego, roztartego w moździerzu
- nasiona kolendry lub fenkułu, roztartego w moździerzu
- feta lub inny podobny ser (ok. 200 g)
Pomidory z piekarnika – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W dużej brytfance ułóż przekrojone na połówki pomidory; część pomidorków daktylowych (małych) dodaj w całości, a część w połówkach.
- Pomidory skrop oliwą, ułóż na nich kilka gałązek majeranku (połowę majeranku odłóż na później), wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.
- Gdy pomidory będą niemal gotowe, wyjmij brytfankę z piekarnika, usuń gałązki majeranku, oprósz pomidory przyprawami i listkami majeranku oberwanymi ze świeżych gałązek, po czym wstaw je do piekarnika na kolejne 5 minut.
- Wyjmij brytfankę z pieca i posyp pomidory kwiatem soli. Na wierzchu ułóż fetę, a całość porządnie skrop oliwą. Podawaj od razu.
Pomidory wyglądają obłędnie! Zastanawiam się gdzie podział się sok z pomidorów, na zdjęciu nie widać..
Ja widzę 😳