Prosta sałatka makaronowa z oregano.
Sałatka makaronowa z oregano to pomysł z serii „szybki lunch na home office”. Weź dowolny drobny makaron, dodaj to, co akurat masz pod ręką (pomidorki koktajlowe, ser, anchois, oliwki, orzechy, świeże zioła, etc.), dopraw i gotowe. Nawet tak nieskomplikowane talerzyki mogą być ultra pyszne, szczególnie wtedy, gdy zadbasz o jakość składników. Pamiętaj, że im lepszej użyjesz oliwy, tym (każde, nawet najbanalniejsze) danie będzie smaczniejsze. To niezawodna reguła, od której nie ma wyjątków.
Wspaniałe andaluzyjskie oliwy Basilippo, w limitowanych i ręcznie numerowanych butelkach, zaczęliśmy przywozić z urlopów w Hiszpanii jakieś 5 lat temu. Sprzedawała je wówczas m.in. fajna sewilska restauracyjka Petit Comité. Oliwa ze zdjęcia to Basilippo Gourmet z oliwek odmiany Arbequina. Powstaje wyłącznie z owoców ze zbiorów przeprowadzanych od 1 do 10 października w hacjendzie Merrha, położonej w Campiña de Los Alcores (prowincja Sewilla). Do wytworzenia jednego litra tej oliwy potrzeba aż 13 kg oliwek!
Prosta sałatka makaronowa z oregano – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:
- ok. 150 g dowolnego drobnego makaronu (tu: bezglutenowy ditali)
- ok. 300 g pomidorków koktajlowych
- ok 100 g dobrego twardego sera, np. Cacciatore di Bastiano
- garść orzechów pecan, włoskich lub innych
- 1 szalotka
- duża garść listków oregano
- oliwa virgen extra Basilippo Gourmet
- pieprz roztarty w moździerzu
- różowa sól himalajska roztarta w moździerzu
Prosta sałatka makaronowa z oregano – PRZEPIS:
- W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź, ostudź pod zimną wodą. Odstaw, by odciekł.
- W misce wymieszaj ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, obraną i drobno posiekaną szalotkę, pokruszone w dłoniach orzechy i dość drobno pokrojony lub pokruszony ser.
- Dopraw pieprzem i – ewentualnie – solą (ser jest słony). Dodaj listki oregano i porządny chlust oliwy. Wymieszaj i podawaj.