Przepisy z podróży.
Podróże to jedno z najwspanialszych doświadczeń, jakie mogą człowieka spotkać. To poznawanie nowych miejsc i odkrywanie nowych smaków. Nie ma jednego bez drugiego, dlatego przy okazji każdego, najkrótszego nawet wyjazdu staram się próbować jak najwięcej. Poznawać składniki i potrawy typowe dla miejsca, które odwiedzam, i jego lokalnej kuchni.
Przepisy z podróży lub podróżami inspirowane publikuję w miarę regularnie, choć z wolnym czasem na to ambitne zajęcie bywa niestety różnie. Od czerwca na blogowy debiut czekają na przykład frytki z ciecierzycy, którymi zajadaliśmy się tego lata w Prowansji. Winter is coming, a to sprzyja zatrzaskiwaniu się w domu. I gotowaniu też, więc frytki będą niebawem.
Kiedy jestem daleko od domu, najbardziej – z kulinarnego punktu widzenia – cieszą mnie zawsze dwie rzeczy: odwiedziny na lokalnych targach i dobre posiłki w fajnych restauracjach. To jedne z najprzyjemniejszych podróżniczych rozrywek, która zapadają w pamięć na długo. Pisząc dobre posiłki mam na myśli wszystko to, co nie mieści się w kategorii fast food. Standaryzacji, powtarzalności, nudzie i kiepskim składnikom mówię stanowcze NIE. Targ i lokalna kuchnia to najlepsze źródła inspiracji. A najfajniejsze jest w tym wszystkim to, że przeważnie okazuje się, że wystarczy tylko kilka składników. Zwykle dobrze nam znanych, ale połączonych lub podanych w sposób, który pod jakimś względem nas zaskoczy. I do czegoś pozytywnego zainspiruje :-)
Przepisy z podróży
Poniżej zestaw wybranych (bo nie wszystkich) przepisów inspirowanych podróżami. W większości szybkich, łatwych i przyjemnych. Wytrawnych i słodkich :-) Smacznego!
By przejść do konkretnego przepisu, kliknij w zdjęcie.
Castagnaccio (Toskania)
Bonet (Piemont)
Gotlandspannkaka (Gotlandia)
Cataplana (Algarve, Portugalia)
Burger z samych roślin (Tallin, Estonia)
Ratatouille (Prowansja)
Groszek duszony z sałatą (Francja)
Farinata (Liguria)
Lody z jabłek, koziego sera i calvadosu (Normandia)
Pan de higo (Katalonia)
Bacalhau à Brás (Portugalia)
Panforte di Siena (Toskania)
Amaretti (Włochy)
Deser z orzechów i sera (Portugalia)
Bób w pomidorach (Portugalia)
Batatas bravas (Katalonia)
Łotewskie naleśniki (Ryga, Łotwa)
Kokostoppar (Szwecja)
Ciastka maślane z czekoladą (Francja)
Puder z grzybów (Włochy i Portugalia)
Crespéou (Prowansja)
Placki gryczane (Finlandia)
Obserwuj FiKa na Instagramie!