Pyry z gzikiem.
Pyry z gzikiem, czyli po prostu ziemniaki ze śmietankowym twarogiem doprawionym szczypiorkiem (lub cebulą). To tradycyjne rustykalne danie, które wywodzi się z Wielkopolski, choć dziś można je spotkać w różnych wariantach i niekoniecznie pod oryginalną nazwą także w innych regionach Polski. W Wielkopolsce pyry z gzikiem uchodzą za – uwaga – potrawę postną, co z dzisiejszej perspektywy może lekko śmieszyć :-) Tak czy owak, nawet jeśli ziemniaki z twarogiem i śmietaną do lekkich nie należą, nie można odmówić im jednego – smakują nieziemsko!
Pyry z gzikiem to ledwie kilka składników, a całość przyrządza się naprawdę szybko. Właściwie tylko tyle, ile trwa gotowanie ziemniaków. Co więcej, danie jest idealne na ciepłą pogodę, zwłaszcza jeśli podać je z zimnym kefirem lub maślanką.
W sezonie zawsze używam młodych ziemniaków, ale w razie potrzeby spokojnie można zastąpić je starszymi i większymi. Twaróg jest w tym przepisie bardzo ważnym składnikiem, dlatego warto postarać się o prawdziwy wiejski twarogowy ser jak najlepszej jakości. Może być także półtłusty, ale pełnotłusty, śmietankowy ma po prostu więcej smaku. Śmietanę można ewentualnie zastąpić jogurtem naturalnym bez cukru.
Pyry z gzikiem – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 kg młodych ziemniaków (tu: Irys)
- 400 g pełnotłustego twarogu śmietankowego (tu: ze Strzałkowa)
- 400 g śmietany 18% (tu: ze Strzałkowa)
- pęczek szczypiorku
- trochę oleju z gorczycy (tłoczonego na zimno) lub oleju lnianego
- sól morska, roztarta w moździerzu – do gotowania ziemniaków
- opcjonalnie można dodać pieprz, ja zamiast pieprzu używam naturalnie pikantnego oleju z gorczycy
Pyry z gzikiem – PRZEPIS:
- Dokładnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj je (w mundurkach) w osolonej wodzie. Małe ziemniaki gotuj w całości, większe sztuki możesz przekroić na połówki.
- W tym czasie przygotuj gzik: wymieszaj w misce twaróg ze śmietaną, posiekaj drobno szczypiorek (odłóż trochę do dekoracji), dodaj do sera i ponownie wymieszaj.
- Odcedź ziemniaki i gorące od razu przełóż do miski z serem. Dokładnie wymieszaj, uważając, by nie rozgnieść ziemniaków. Temperatura ziemniaków sprawia, że wszystkie składniki łatwo się łączą. Twaróg ze śmietaną, czyli gzik, pod wpływem gorących ziemniaków nabiera konsystencji sosu.
- Gotowe danie przełóż do naczynia do serwowania lub podziel na porcje. Skrop olejem z gorczycy (lub olejem lnianym) i posyp pozostałym szczypiorkiem.
- Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką kefiru.
aż sobie ten twaróg kupię jak będę w sierpniu na wielkopolsce ;)
Twaróg ze Strzałkowa jest łatwiej dostępny niż ser z Jarocina. Można go kupić również w Wawie, m.in. pod Halą Mirowską i w supermarketach. Jest pyszny:-)
A ja mam to wszystko od zaprzyjaźnionych rolników🙂P
ycha.