Pyry z gzikiem.

Pyry z gzikiem, czyli po prostu ziemniaki ze śmietankowym twarogiem doprawionym szczypiorkiem (lub cebulą). To tradycyjne rustykalne danie, które wywodzi się z Wielkopolski, choć dziś można je spotkać w różnych wariantach i niekoniecznie pod oryginalną nazwą także w innych regionach Polski. W Wielkopolsce pyry z gzikiem uchodzą za – uwaga – potrawę postną, co z dzisiejszej perspektywy może lekko śmieszyć :-) Tak czy owak, nawet jeśli ziemniaki z twarogiem i śmietaną do lekkich nie należą, nie można odmówić im jednego – smakują nieziemsko!

Pyry z gzikiem to ledwie kilka składników, a całość przyrządza się naprawdę szybko. Właściwie tylko tyle, ile trwa gotowanie ziemniaków. Co więcej, danie jest idealne na ciepłą pogodę, zwłaszcza jeśli podać je z zimnym kefirem lub maślanką.

W sezonie zawsze używam młodych ziemniaków, ale w razie potrzeby spokojnie można zastąpić je starszymi i większymi. Twaróg jest w tym przepisie bardzo ważnym składnikiem, dlatego warto postarać się o prawdziwy wiejski twarogowy ser jak najlepszej jakości. Może być także półtłusty, ale pełnotłusty, śmietankowy ma po prostu więcej smaku. Śmietanę można ewentualnie zastąpić jogurtem naturalnym bez cukru.

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaków (tu: Irys)
  • 400 g pełnotłustego twarogu śmietankowego (tu: ze Strzałkowa)
  • 400 g śmietany 18% (tu: ze Strzałkowa)
  • pęczek szczypiorku
  • trochę oleju z gorczycy (tłoczonego na zimno) lub oleju lnianego
  • sól morska, roztarta w moździerzu – do gotowania ziemniaków
  • opcjonalnie można dodać pieprz, ja zamiast pieprzu używam naturalnie pikantnego oleju z gorczycy

Pyry z gzikiem – PRZEPIS:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj je (w mundurkach) w osolonej wodzie. Małe ziemniaki gotuj w całości, większe sztuki możesz przekroić na połówki.
  2. W tym czasie przygotuj gzik: wymieszaj w misce twaróg ze śmietaną, posiekaj drobno szczypiorek (odłóż trochę do dekoracji), dodaj do sera i ponownie wymieszaj.
  3. Odcedź ziemniaki i gorące od razu przełóż do miski z serem. Dokładnie wymieszaj, uważając, by nie rozgnieść ziemniaków. Temperatura ziemniaków sprawia, że wszystkie składniki łatwo się łączą. Twaróg ze śmietaną, czyli gzik, pod wpływem gorących ziemniaków nabiera konsystencji sosu.
  4. Gotowe danie przełóż do naczynia do serwowania lub podziel na porcje. Skrop olejem z gorczycy (lub olejem lnianym) i posyp pozostałym szczypiorkiem.
  5. Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką kefiru.

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem