Gazpacho truskawkowe – przepis prosto z Sewilli!
Pomysł na truskawkowe gazpacho, czyli podkręconą wersję klasycznego hiszpańskiego chłodnika z pomidorów, przywiozłem w maju z Sewilli. Restaurację, w której podają ów chłodnik (w wersji glutenfree) namierzyliśmy już w zeszłym roku, ale dopiero w tym udało nam się zjeść tam kolację, i to nawet dwukrotnie. Druga część wpisu Gdzie jeść w Sewilli ukaże się niebawem, a na razie mam dla Was przepis na przepyszny truskawkowo-pomidorowy chłodnik, który idealnie wpisuje się w tegoroczną czerwcową aurę. Dziś na Mazowszu temperatura przebiła 35+ w cieniu. Mamy lato z prawdziwego zdarzenia, a gazpacho to posiłek idealny w taką pogodę. Najlepiej od razu przygotować większą porcję i mieć obiad z głowy na kilka dni do przodu.
Truskawki i pomidory to para idealna, a dzięki temu, że truskawki grają w tym przepisie pierwsze skrzypce, chłodnik ma nie tylko doskonały smak, ale i piękny kolor. Pieprz ma za zadanie tylko lekko podbić smaki, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. Truskawki bardzo lubią się z pieprzem, ale pod warunkiem, że dodaje się go z umiarem.
Chłodnik wspaniale komponuje się z pyszną salsą na bazie truskawek, moreli i pomidorków koktajlowych. Często łączę morele i truskawki z pomidorami, ponieważ całość idealnie ze sobą współgra. Jeżeli nie próbowaliście takiej salsy, polecam czym prędzej nadrobić zaległości :-) Jako dodatek do gazpacho albo czegokolwiek innego. Salsa smakuje tak dobrze, że można ją jeść łyżkami również całkiem saute, jak sałatkę.
Choć przechowywanie pomidorów w lodówce to zbrodnia (i na pomidorach, i na podniebieniu), salsę owocową z dodatkiem pomidorków koktajlowych spokojnie można schłodzić – pomidorki koktajlowe zaskakująco dobrze znoszą przebywanie w lodówce. Słodkawe i łagodne w smaku orzechy macadamia możesz zastąpić innymi, np. nerkowcami, włoskimi, pecan czy laskowymi. To samo dotyczy domowego oleju z orzechów macadamia, tłoczonego na zimno – w razie potrzeby zastąp go oliwą.
Truskawkowe gazpacho to doskonała propozycja na upalne lato, spróbuj koniecznie!
Sprawdź też:
- Gazpacho klasyczne
- Gazpacho z przegrzebkami i salsą śliwkową
- Inne przepisy na chłodniki
Gazpacho truskawkowe – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
Gazpacho:
- ok. 600 g pomidorów malinowych
- ok. 1 kg truskawek (tu: odmiana Marmolada)
- ocet balsamiczny (najlepiej: aceto balsamico tradizionale)
- szczypta mielonej czerwonej papryki (tu: pimentón de Murcia)
- szczypta pieprzu (tu: łagodny voatsiperifery z owocowymi nutami, z Madagaskaru)
- ok. 200-250 ml wody
Salsa owocowa z orzechami:
- 3 garście żółtych pomidorków koktajlowych
- 4-6 moreli, wypestkowanych
- 500 g truskawek, bez szypułek
- 1 łyżka listków świeżej mięty, posiekanych
- 1 łyżka listków świeżego oregano, posiekanych (tu: złote oregano)
- 6 prażonych orzechów macadamia
- olej z orzechów macadamia lub oliwa extra vergine
Gazpacho truskawkowe – PRZEPIS:
- Pomidory malinowe obrane ze skórki i pokrojone na kawałki zmiksuj w blenderze wraz z wodą i przyprawami. Używam wysokoobrotowego blendera próżniowego Wartmann*, który dzięki funkcji blendowania w próżni pozwala dłużej zachować świeżość, smak, aromat i nasycony kolor miksowanych produktów. Teraz, aż do 4 lipca włącznie, ten i wszystkie inne blendery w sklepie Ronic możesz kupić aż o 20% taniej Wystarczy wpisać w koszyku kod „LATO2019”.
- Dodaj truskawki i ponownie zmiksuj.
- Wstaw gazpacho do lodówki na minimum 2 godziny. Im dłużej zupa będzie się chłodzić, tym będzie smaczniejsza.
- W tym czasie przygotuj salsę owocową. Umyte pomidorki koktajlowe, truskawki bez szypułek i wypestkowane morele pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj zioła i olej z orzechów (lub oliwę), wymieszaj.
- Przełóż do szklanych naczynek, a wierzch posyp grubo posiekanymi orzechami.
- Chłodnik podaj z salsą.