Gazpacho truskawkowe – przepis prosto z Sewilli!

Pomysł na truskawkowe gazpacho, czyli podkręconą wersję klasycznego hiszpańskiego chłodnika z pomidorów, przywiozłem w maju z Sewilli. Restaurację, w której podają ów chłodnik (w wersji glutenfree) namierzyliśmy już w zeszłym roku, ale dopiero w tym udało nam się zjeść tam kolację, i to nawet dwukrotnie. Druga część wpisu Gdzie jeść w Sewilli ukaże się niebawem, a na razie mam dla Was przepis na przepyszny truskawkowo-pomidorowy chłodnik, który idealnie wpisuje się w tegoroczną czerwcową aurę. Dziś na Mazowszu temperatura przebiła 35+ w cieniu. Mamy lato z prawdziwego zdarzenia, a gazpacho to posiłek idealny w taką pogodę. Najlepiej od razu przygotować większą porcję i mieć obiad z głowy na kilka dni do przodu.

Truskawki i pomidory to para idealna, a dzięki temu, że truskawki grają w tym przepisie pierwsze skrzypce, chłodnik ma nie tylko doskonały smak, ale i piękny kolor. Pieprz ma za zadanie tylko lekko podbić smaki, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. Truskawki bardzo lubią się z pieprzem, ale pod warunkiem, że dodaje się go z umiarem.

Chłodnik wspaniale komponuje się z pyszną salsą na bazie truskawek, moreli i pomidorków koktajlowych. Często łączę morele i truskawki z pomidorami, ponieważ całość idealnie ze sobą współgra. Jeżeli nie próbowaliście takiej salsy, polecam czym prędzej nadrobić zaległości 🙂 Jako dodatek do gazpacho albo czegokolwiek innego. Salsa smakuje tak dobrze, że można ją jeść łyżkami również całkiem saute, jak sałatkę.

Choć przechowywanie pomidorów w lodówce to zbrodnia (i na pomidorach, i na podniebieniu), salsę owocową z dodatkiem pomidorków koktajlowych spokojnie można schłodzić – pomidorki koktajlowe zaskakująco dobrze znoszą przebywanie w lodówce. Słodkawe i łagodne w smaku orzechy macadamia możesz zastąpić innymi, np. nerkowcami, włoskimi, pecan czy laskowymi. To samo dotyczy domowego oleju z orzechów macadamia, tłoczonego na zimno – w razie potrzeby zastąp go oliwą.

Truskawkowe gazpacho to doskonała propozycja na upalne lato, spróbuj koniecznie!

Sprawdź też:

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

Gazpacho:

  • ok. 600 g pomidorów malinowych
  • ok. 1 kg truskawek (tu: odmiana Marmolada)
  • ocet balsamiczny (najlepiej: aceto balsamico tradizionale)
  • szczypta mielonej czerwonej papryki (tu: pimentón de Murcia)
  • szczypta pieprzu (tu: łagodny voatsiperifery z owocowymi nutami, z Madagaskaru)
  • ok. 200-250 ml wody

Salsa owocowa z orzechami:

  • 3 garście żółtych pomidorków koktajlowych
  • 4-6 moreli, wypestkowanych
  • 500 g truskawek, bez szypułek
  • 1 łyżka listków świeżej mięty, posiekanych
  • 1 łyżka listków świeżego oregano, posiekanych (tu: złote oregano)
  • 6 prażonych orzechów macadamia
  • olej z orzechów macadamia lub oliwa extra vergine

Gazpacho truskawkowe – PRZEPIS:

  1. Pomidory malinowe obrane ze skórki i pokrojone na kawałki zmiksuj w blenderze wraz z wodą i przyprawami. Używam wysokoobrotowego blendera próżniowego Wartmann*, który dzięki funkcji blendowania w próżni pozwala dłużej zachować świeżość, smak, aromat i nasycony kolor miksowanych produktów. Teraz, aż do 4 lipca włącznie, ten i wszystkie inne blendery w sklepie Ronic możesz kupić aż o 20% taniej 🙂 Wystarczy wpisać w koszyku kod „LATO2019”.
  2. Dodaj truskawki i ponownie zmiksuj.
  3. Wstaw gazpacho do lodówki na minimum 2 godziny. Im dłużej zupa będzie się chłodzić, tym będzie smaczniejsza.
  4. W tym czasie przygotuj salsę owocową. Umyte pomidorki koktajlowe, truskawki bez szypułek i wypestkowane morele pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj zioła i olej z orzechów (lub oliwę), wymieszaj.
  5. Przełóż do szklanych naczynek, a wierzch posyp grubo posiekanymi orzechami.
  6. Chłodnik podaj z salsą.

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe

Gazpacho truskawkowe