Lody truskawkowe na kefirze.

Truskawki z kefirem, zmiksowane na dość płynny koktajl, to jeden z tych smaków dzieciństwa, których się nie zapomina. Słodko-kwaskowaty napój bez żadnych dodatków, niczym niedosładzany ani niepoprawiany, orzeźwiał jak nic innego, a w upały potrafił zastąpić cały posiłek, więc piło się go na dzbanki.

Sezon truskawkowy bez nowego pomysłu na truskawkowe lody? Nie ma takiej opcji. Truskawki. I kefir. Prawdziwy, gęsty, kwaskowaty. Skoro tak dobrze im razem w koktajlu, w lodach nie może być gorzej. Prognozy zapowiadają na jutro 35+ w cieniu, dlatego przepis podrzucam Wam jeszcze dziś.

Domowe lody i sorbety mają wyłącznie zalety: idealnie czysty skład, w pełni kontrolowane jakość i pochodzenie składników oraz ich proporcje, żadnych zbędnych dodatków. A co najważniejsze, można eksperymentować do woli z kompozycjami smakowymi.

Jeżeli nie lubisz kefiru, zastąp go jogurtem albo mlekiem kokosowym lub ryżowym (lody na mleku roślinnym będą wegańskie). Masę na lody można dosłodzić, dodając np. 50 g erytrytolu albo cukru. Moim zdaniem tyle w zupełności wystarczy. Erytrytol to zamiennik cukru, który nie zawiera kalorii. Więcej na jego temat przeczytasz m.in. tutaj. Ja lodów nie dosładzam, ponieważ zależy mi na tym, by zachować lekko kwaskowaty smak deseru.

Lody truskawkowe na kefirze

Lody truskawkowe na kefirze

Lody truskawkowe na kefirze – SKŁADNIKI na ok. 1200 ml lodów:

  • 1,5 kg truskawek, umytych i pozbawionych szypułek + kilka dodatkowych owoców do dekoracji
  • 500 g kefiru
  • opcjonalnie: 50 g erytrytolu albo cukru (lub więcej, jeśli potrzebujesz)
  • mięta do dekoracji (tu: marokańska)

Lody truskawkowe na kefirze – PRZEPIS:

  1. Przygotuj masę na lody: umyte truskawki bez szypułek przełóż do kielicha blendera, wlej kefir i zmiksuj na idealnie gładką masę. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, który ma taką moc, że można wypakować go owocami grubo ponad poziom max, a on bez trudu w 30 sekund zblenduje wszystko na jedwabisty mus. Świetnie radzi sobie też z większymi wyzwaniami, np. z miksowaniem ciecierzycy na mąkę. Teraz, aż do 4 lipca włącznie, ten i wszystkie inne blendery w sklepie Ronic można kupić aż 20% taniej :-) Wystarczy wpisać w koszyku kod LATO2019.
  2. Spróbuj i ewentualnie dodaj słodzidło, jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba.
  3. Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła.
  4. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją – ok. 60 minut. Gotową masę przełóż do ceramicznego lub plastikowego pojemnika i wygładź. Wstaw do zamrażarki na ok. 5-6 godzin. Masa na lody na bazie kefiru jest płynna, dlatego wymaga domrożenia. Po takim czasie lody będą idealne do porcjowania przy pomocy gałkownicy. Jeżeli zamierzasz mrozić lody dłużej, na ok. 15-20 minut przed podaniem wyjmij je z zamrażarki. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  5. Lody podaj z miętą i świeżymi truskawkami.

Lody truskawkowe na kefirze

Lody truskawkowe na kefirze

Lody truskawkowe na kefirze

Lody truskawkowe na kefirze