Ryż smażony z kimchi.

Ryż smażony z kimchi to jeszcze jeden pomysł na niezwykle aromatyczne, pełne smaku danko z użyciem przepysznej, pikantnej koreańskiej kiszonki. Do ryżu dodaję Hobak Kimchi, czyli kimchi z dyni, ale spokojnie możesz zastąpić je kimchi z innych warzyw, takich jak jarmuż, brukselka, marchew, rzodkiew, kalarepa, rzepa, batat lub nawet (szczerze przeze mnie znienawidzona) kapusta pekińska.

Krewetki są fajnym dodatkiem, który wzbogaca smak i teksturę. W razie potrzeby możesz zastąpić je przegrzebkami lub rybą (polędwica np. z dorsza, filet, etc.) o delikatnym mięsie, np. ugotowaną na parze. Jeżeli pominiesz krewetki, potrawa będzie wegańska.

Kiszone jabłko to składnik opcjonalny, możesz zastąpić je świeżym albo po prostu pominąć. Dodaje świeżości, nieco łagodzi ostrość, a woda w nim zawarta przyspiesza miksowanie.

Ryż smażony z kimchi

Ryż smażony z kimchi

Ryż smażony z kimchi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 250 g czarnego ryżu (albo dowolnego innego, np. jaśminowego lub basmati)
  • ok. 200 g kimchi z dyni (z tego przepisu)
  • 1 kiszone jabłko z tego przepisu (dwie połówki); jeżeli nie masz kiszonych jabłek, może być świeże
  • 1/2 pęczka kolendry
  • pęczek dymki, posiekanej
  • 3 limonki
  • 8-10 świeżych dzikich krewetek (zobacz)
  • duża szczypta gochugaru (lub innego chilli)
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • olej do smażenia

Ryż smażony z kimchi – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (do miękkości). Ugotowany ryż odcedź i odstaw.
  2. W czasie, gdy gotuje się ryż, w małej misie robota kuchennego Magimix* zmiksuj kimchi, łodyżki kolendry, kiszone lub świeże jabłko (pokrojone na mniejsze kawałki, bez gniazda nasiennego) oraz sok z jednej limonki. W razie potrzeby do miksowania kimchi dodaj więcej soku z limonki lub odrobinę wody.
  3. Usuń pancerze i głowy krewetek. Możesz pozostawić końcowy segment pancerzyka z ogonem, tak podane krewetki fajniej wyglądają. By oczyścić krewetki, natnij je nożem i usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu. Gotowe krewetki odkładaj do miseczki z zimną wodą.
  4. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju i dodaj ryż. Podsmaż przez chwilę, mieszając, po czym dodaj zmiksowane wcześniej kimchi.
  5. Smaż, co pewien czas mieszając, aż wszystko dobrze się podgrzeje, a składniki wymieszają. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj większość listków kolendry oraz mniej więcej połowę posiekanej dymki, wymieszaj.
  6. Na drugą patelnię wlej trochę oleju i dodaj osuszone krewetki, które niemal od razu zaczną zmieniać kolor z szarego na różowy.
  7. Dodaj gochugaru i nasiona kolendry rozgniecione wcześniej w moździerzu. Smaż krewetki przez około minutę. Na koniec wlej sok z 2 limonek, który wraz z przyprawami utworzy sos.
  8. Podziel ryż na porcje, wyłóż krewetki, polej całość sosem z patelni i posyp pozostałą dymką oraz listkami kolendry.

***

*Magimix wyposażony jest w trzy misy różnej wielkości, dzięki czemu w przypadku mniejszej ilości składników nie trzeba sięgać po blender ręczny. Najmniejsza misa również występuje w zestawie z ostrym nożem, który z łatwością radzi sobie zarówno z małą, jak i dużą ilością załadowanych do niej produktów. Na poniższym zdjęciu misa jest wypełniona po brzegi (200 g kimchi z dyni, łodyżki kolendry, kiszone jabłko). Magimix zmiksował wszystko na mus o konsystencji bobofruta, nie pozostawiając żadnych większych kawałków. Robot jest tak wyprofilowany, że w przypadku użycia tylko małej misy, nie trzeba myć pozostałych – większe pozostają czyste. Używam tego robota już trzeci rok i, słowo daję, nie znajduję wad 🙂

Ryż smażony z kimchi

Ryż smażony z kimchi

Ryż smażony z kimchi