• pół główki sałaty rzymskiej
  • 200 g oscypka (tu: z mleka koziego)
  • 3 łyżki oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych (tu: truskawkowe)
  • 1 ciabatta
  • garść orzechów pecan
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny

W tej sałatce chciałem połączyć różne smaki i składniki o różnej fakturze. Chrupka sałata, gorący oscypek o lekko wędzonym smaku, słone oliwki i słodkie pomidorki, pyszne, chrupiące i aromatyczne kawałki ciabatty oraz lekko podsmażone orzechy. Świetna kompozycja.

1. Umyte i wysuszone liście sałaty rozłóżcie na talerzach. Jeśli będą zbyt duże, porwijcie je na mniejsze kawałki.

2. Roztopcie na patelni nieco masła, dodajcie trochę oleju i wrzućcie pokruszoną na niewielkie kawałki ciabattę. Smażcie, co jakiś czas mieszając.

3. Pokrójcie oscypka na mniej więcej centymetrowe plastry i skropcie oliwą lub olejem, którego używacie do smażenia. Zazwyczaj nie używam dodatkowego tłuszczu do smażenia na patelni grillowej, ale oscypek jest na tyle suchym serem, że warto to zrobić, nawet mimo tego, że w czasie smażenia może pojawić się w kuchni nieco dymu 😉 Bez oleju ser mógłby przywrzeć do patelni.

4. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i przez chwilę smażcie plastry oscypka, z każdej strony. Nie trzymajcie sera na patelni zbyt długo.

5. Gotowe plastry oscypka rozłóżcie na sałacie.

6. Gdy grzanki będą już prawie gotowe, dodajcie na patelnię orzechy i, mieszając, smażcie jeszcze przez chwilę, a następnie przełóżcie wszystko z patelni na talerz.

7. Rozsypcie na sałacie oliwki i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz grzanki wraz z orzechami.

8. Całość skropcie obficie oliwą i odrobiną octu balsamicznego oraz doprawcie pieprzem.