- 500 g świeżego groszku cukrowego
- 1-2 małe sałaty rzymskie
- 6-8 dużych moreli
- 150-200 g koziego sera
- 1 cytryna
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
Dziś przepis na sałatkę, opartą na sezonowych warzywach i owocach, jak groszek cukrowy i morele.
Chrupki, krótko blanszowany groszek cukrowy to jedno z najpyszniejszych warzyw w naszej galaktyce. Groszek można wykorzystać na wiele sposobów. Dzięki delikatnej nucie słodyczy, świetnie nadaje się on również do mniej typowych połączeń z owocami, na przykład z dojrzałymi morelami. A stąd już tylko krok do sałatki, którą doskonale uzupełnia łagodna sałata rzymska oraz kremowy kozi ser.
1. Usuńcie końcówki groszku wraz z ewentualnymi włóknami i dokładnie opłuczcie.
2. Zagotujcie osoloną wodę i blanszujcie groszek – nie dłużej niż trzy minuty.
3. W tym czasie opłukane i wysuszone liście sałaty rzymskiej porwijcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do miski.
4. Usuńcie pestki z moreli, rozerwijcie je w palcach na mniejsze kawałki (dzięki temu puszczą więcej soku) i dodajcie do sałatki.
5. Gotowy groszek odcedźcie i od razu przełóżcie do miski z zimną wodą lub z kostkami lodu. Dzięki temu proces gotowania zostanie natychmiast zatrzymany, a groszek zachowa intensywnie zielony kolor i chrupkość.
6. Odcedźcie groszek i zaczekajcie chwilę, aż odcieknie.
7. W tym czasie przygotujcie dressing z soku z cytryny, oliwy oraz pieprzu.
8. Dodajcie do sałatki groszek i porwany na kawałki kozi ser. Wlejcie dressing i delikatnie wymieszajcie dłońmi wszystkie składniki.
Smacznego!
Mega :D
Bardzo ładna i apetyczna
Groszek mmm…
Śliczna
Niech juz będzie lato…
Fajowa, śliczna i kolorowa ;)
Przeapetyczne kolory
Piękne kolory
Mniam, cudnie kolorowa
Mógłbyś jakoś przyspieszyć lato?;-)
Uwielbiam groszek cukrowy, to mój smak dzieciństwa
:)
Pyszności
Świetna, i ładnie dobrane kolory