Sałatka z groszkiem cukrowym.

Po zdjęciach być może tego nie poznacie, ale sałatka z groszkiem cukrowym i zielonymi szparagami to wariant XXL, który sprawdza się świetnie szczególnie przy grillu i wszelkich innych liczniejszych przyjacielsko-rodzinnych spędach. W ciepły letni dzień tak wielka miska sałatki spokojnie może stanowić też danie główne i ja właśnie tak ją traktuję. Latem mało komu chce się stać przy garach (mnie nie chce się prawie nigdy!), a szykowanie tradycyjnego obiadu to zwyczajnie strata czasu. Lepiej zrobić coś na szybko, a w uwolnione godziny pojeździć na rowerze czy pójść na spacer do lasu. Albo chociaż wyjść do ogrodu 🙂

Do miski trafiło to, co najlepsze na przełomie maja i czerwca – doskonałe chrupkie szparagi, soczyste i ostre rzodkiewki, mój ulubiony groszek cukrowy, którego zawsze mam niedosyt i aromatyczne malinówki. W razie potrzeby zamiast szparagów i groszku cukrowego można sięgnąć po bób lub fasolkę szparagową. Opcjonalnym dodatkiem jest wyrazisty ser pleśniowy, który dodatkowo podbija smak. Weganie mogą go pominąć albo zastąpić choćby orzechami lub tofu, wcześniej na przykład zamarynowanym w oliwie, ziołach i przyprawach.

Taka kompozycja zawsze zdaje egzamin, a z drugiej strony nie ma przeszkód, by swobodnie modyfikować składniki. Sałatki mają to do siebie, że może do nich trafić to, co akurat jest pod ręką. Nie krępujcie się i w razie potrzeby modyfikujcie ten przepis.

Sałatka z groszkiem cukrowym

Sałatka z groszkiem cukrowym

Sałatka z groszkiem cukrowym – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 endywia
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 400 g groszku cukrowego
  • 400 g zielonych szparagów
  • ok. 150 g sera pleśniowego, np. roquefort lub gorgonzola (tu: hiszpański ser z przerostem zielonej pleśni, na podpuszczce z karczocha)
  • sok z 1 cytryny (lub limonki)
  • oliwa extra vergine
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka z groszkiem cukrowym – PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Ugotuj szparagi (wystarczą im ok. 3 minuty), po czym przełóż je do miski z lodowatą wodą.
  2. Ugotuj groszek cukrowy (2 minuty) i przełóż do miski z lodowatą wodą.
  3. Do dużej miski dodaj endywię (wcześniej dokładnie opłukaną i wysuszoną w suszarce do sałaty) porwaną na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, cienko posiekany fenkuł oraz pokrojone na kawałki pomidory.
  4. Pokrój szparagi na 2-3 kawałki i dodaj do miski. Dodaj groszek – wieksze strąki groszku przekrój na połówki.
  5. Wlej sok z cytryny oraz oliwę, dopraw pieprzem i wymieszaj.
  6. Na wierzchu rozkrusz ser.

Pro tip: Do sałatki polecam na przykład świetny Muscadet Sur Lie z Domaine Martin Luneau w Gorges.

Facet i wino

Sałatka z groszkiem cukrowym

Sałatka z groszkiem cukrowym

cdn.