• ok. 1/2 dużego batata (albo 1 mały)
  • oliwa extra vergine
  • ok. 150 g szpinaku baby
  • 1-2 puszki małży w zalewie (ORBE)
  • 2 łyżki kaparów
  • słoik dużych oliwek (tu: oliwki Gordal pikantne, z pestką)

Standard w życiu Faceta i Kuchni, czyli kilka fajnych składników i pyszna sałatka gotowa.

Jeśli upiekłaś / upiekłeś zbyt dużo chipsów z batatów (PRZEPIS NA CHIPSY Z BATATÓW), warto wykorzystać je np. w takiej sałatce.

Oczywiście, warto również podjąć wysiłek i upiec w ten sposób batata specjalnie na potrzeby tej sałatki.

Jaka by nie była kolejność, efekt zawsze będzie świetny. Polecam!

Salatka ze szpinaku i babatowL_05

1. Przygotuj chipsy z batatów wg tego przepisu (LINK).

2. Do miski wrzuć umyty i wysuszony (w suszarce do sałaty) szpinak oraz małże, kapary i oliwki (oliwki i małże, których użyłem, możesz kupić TUTAJ).

3. Dodaj upieczone bataty, wlej nieco oliwy, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw pieprzem i podawaj.

Smacznego!

Salatka ze szpinaku i babatowL_02

Salatka ze szpinaku i babatowL_07

Salatka ze szpinaku i babatowL_06