- ok. 1/2 dużego batata (albo 1 mały)
- oliwa extra vergine
- ok. 150 g szpinaku baby
- 1-2 puszki małży w zalewie (ORBE)
- 2 łyżki kaparów
- słoik dużych oliwek (tu: oliwki Gordal pikantne, z pestką)
Standard w życiu Faceta i Kuchni, czyli kilka fajnych składników i pyszna sałatka gotowa.
Jeśli upiekłaś / upiekłeś zbyt dużo chipsów z batatów (PRZEPIS NA CHIPSY Z BATATÓW), warto wykorzystać je np. w takiej sałatce.
Oczywiście, warto również podjąć wysiłek i upiec w ten sposób batata specjalnie na potrzeby tej sałatki.
Jaka by nie była kolejność, efekt zawsze będzie świetny. Polecam!
1. Przygotuj chipsy z batatów wg tego przepisu (LINK).
2. Do miski wrzuć umyty i wysuszony (w suszarce do sałaty) szpinak oraz małże, kapary i oliwki (oliwki i małże, których użyłem, możesz kupić TUTAJ).
3. Dodaj upieczone bataty, wlej nieco oliwy, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw pieprzem i podawaj.
Smacznego!
Wygląda świetnie
Piękna sałatka, aż chce się jeść!
Fajna kompozycja smaków
Jestem na tak
Mniam, uwielbiam i szpinak i bataty