Smażone młode ziemniaki ze szpinakiem i tymiankiem.
Bardzo proste jednogarnkowe danie z tego, czym każdy majowy targ bogaty. Młode ziemniaki, cebulki i szpinak. Smak warzyw podkręcam wędzoną mieloną papryką i wędzoną solą.
Używam drobnych młodych cebulek; w razie potrzeby zastąp je zwykłą cebulą posiekaną drobniej. Tradycyjnie, ziemniaków nie podgotowuję przed smażeniem – smażę je po prostu pod przykryciem, to w zupełności wystarcza, a ziemniaki mają dzięki temu więcej smaku. Poza tym, w czasie, gdy smażą się ziemniaki spokojnie można przygotować pozostałe składniki. Polecam, proste rzeczy smakują najlepiej!
Smażone młode ziemniaki ze szpinakiem i tymiankiem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- około 1 kg młodych ziemniaków (tu: drobne ziemniaki odmiany Irys)
- 700 g młodego szpinaku
- 8-10 małych białych cebulek
- przyprawy: 1 łyżeczka wędzonego Pimentonu (mielona papryka), ½ łyżeczki czarnego pieprzu roztartego w moździerzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu roztartego w moździerzu, 1 łyżeczka nasion fenkułu roztartych w moździerzu
- sól Maldon, wędzona
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
- garść listków tymianku
Smażone młode ziemniaki ze szpinakiem i tymiankiem – PRZEPIS:
- Młode ziemniaki starannie wyszoruj i osusz. Większe sztuki przekrój na pół
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć ziemniaki. Smaż pod przykryciem, co pewien czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zrumienią (ok. 30-35 minut lub w razie potrzeby nieco dłużej). W połowie smażenia dodaj sól.
- W tym czasie przygotuj cebulki: pokrój je w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na połówki, uzyskując ładne kawałki. Dokładnie opłucz szpinak.
- Gotowe ziemniaki zdejmij z patelni, dodaj trochę oleju i wrzuć cebulki. Dodaj trochę soli i smaż pod przykryciem, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić.
- Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Następnie, dodaj z powrotem ziemniaki, przyprawy i suszone zioła. Przemieszaj całość i smaż jeszcze przez chwilę.
- Gotowe danie skrop oliwą i posyp listkami tymianku.