Quiche ze szparagami.
Zielone szparagi, długo dojrzewający 36-miesięczny ser São Jorge z azorskiej wyspy o tej samej nazwie, prosciutto San Daniele, kremowe nadzienie z jajek i śmietany, a wszystko poukładane w przepysznym kruchym cieście z bezglutenowej mąki owsianej, czyli sprawdzona recepta na rozkosznie dekadencki quiche idealny. Spróbuj raz, a co sezon z radością będziesz wracać do tego przepisu.
Quiche ze szparagami i prosciutto to kolejny pomysł na danie z użyciem najlepszego przepisu na bezglutenowe kruche ciasto, jaki widział świat. To ciasto łatwo się robi, wspaniale smakuje, a do tego znakomicie sprawdza się w przepisach zarówno wytrawnych, jak i słodkich (możesz przyprawiać je dowolnie). Nie ma takiej tarty, quiche czy galette, których nie dałoby się upiec na bazie tej receptury. Od dnia, w którym przepis trafił na stronę, świat bezglutenowych wypieków stoi przed Wami otworem.
Jeżeli chodzi o dobór przypraw i ziół, masz sporą dowolność. Poza proponowanym przeze mnie tymiankiem, świetnie zagra w szczególności oregano i mięta. Wybierz ser, który pod wpływem pieczenia ładnie się topi i rumieni. Azorski São Jorge jest tu jedną z możliwości; dobrze sprawdzi się również baskijski Idiazabal, nasz rodzimy oscypek lub cheddar. Im bardziej wyrazisty ser, tym więcej smaku.
Możesz użyć formy do pieczenia o dowolnym kształcie; kwadratowa (lub prostokątna) zdaje egzamin o tyle dobrze, że gotową tartę łatwiej podzielić na porcje, w których ładnie widoczne są szparagi w przekroju. Tartę upiekłem w kwadratowej formie z wyjmowanym dnem o wymiarach 22,5 x 22,5 cm.
Quiche ze szparagami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
- przyprawy: łyżeczka zielonego pieprzu roztartego w moździerzu, łyżeczka nasion fenkułu roztartych w moździerzu, łyżeczka białej gorczycy roztartej w moździerzu, ½ łyżeczki soli
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- około 25-30 zielonych szparagów
- 120 g świeżo startego długo dojrzewającego sera, który ładnie się zapieka
- 200 g śmietany (u mnie: kwaśna śmietana 18% tłuszczu)
- 5 jajek (zerówki, wolny wybieg)
- około 60-80 g prosciutto
- garść listków tymianku (albo kopiasta łyżeczka suszonego tymianku)
- łyżeczka białej gorczycy roztartej w moździerzu
Quiche ze szparagami – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota Magimix, wyrobienie ciasta zajmie Ci dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
- Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy. Spód nakłuj widelcem (zobacz) i wstaw do piekarnika na około 12-15 minut.
- W tym czasie przygotuj zielone szparagi. Opłucz je, osusz, ułóż w równym rzędzie i odetnij zdrewniałe końcówki tak, by szparagi miały w miarę taką samą długość, odpowiadającą wymiarom formy do tarty. Z dodatkowych szparagów odetnij główki i odłóż (pozostałe części szparagów bez główek możesz drobno posiekać i dodać do tarty).
- Przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z listkami tymianku i przyprawami rozgniecionymi wcześniej w moździerzu.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na dnie ułóż plastry prosciutto, następnie szparagi, po czym zalej je kremem śmietanowo-jajecznym, a wierzch posyp świeżo startym serem. Na koniec ułóż na wierzchu główki szparagów, lekko je dociskając.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut.
- Gotowy quiche odstaw na kilka minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, w każdym wariancie smakuje wspaniale.