Insula Vinus – dusza Pico zamknięta w butelce.

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Paulo Machado jest jednym z najbardziej utalentowanych winemakerów z wyspy Pico (Azory), a zdaje się robić wszystko, by jak dłużej pozostać w cieniu. Machado pracuje w ciszy, jest uważny, precyzyjny, powściągliwy, nade wszystko ceni spokój i czas dla rodziny, a skromność to jego drugie imię. Choć, obok Antonio Maçanita i Filipe Rocha, jest jednym z trzech ojców-założycieli Azores Wine Company zyskującej z każdym rokiem coraz większy rozgłos, po kilku latach postanowił wypisać się ze spółki, całą uwagę skupiając na własnej – założonej w 2006 roku – winiarni Insula Vinus (łac. Winna Wyspa) oraz na przyjacielskiej współpracy z Tito Silva przy jego mikro projekcie winiarskim A Cerca dos Frades (2018), w którym Machado jest głównym enologiem.

Paulo Machado jest związany z Pico od urodzenia. Przyszedł na świat, wychował się i założył rodzinę w miejscu, w którym tradycją jest dorastanie w ścisłym związku z kulturą winiarską. Doświadczenia rodzinne i towarzysząca Machado od dziecka fascynacja uprawą winorośli zaowocowały podjęciem studiów na lokalnym wydziale Inżynierii Rolniczej w Universidade dos Açores, a po nich studiów podyplomowych z enologii w Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica (UCP) w Porto. Dalej było już z górki. Jego zawodowa ścieżka to między innymi inżynierski angaż w Serviço de Desenvolvimento Agrário do Pico oraz wieloletnia współpraca z Comissão Vitivinícola Regional dos Açores, której dodatkowo przewodniczył w latach 2010-2016, znacząco przyczyniając się do odbudowy lokalnego wulkanicznego winiarstwa. Jednocześnie, własnym sumptem, Machado rozwinął rodzinny projekt związany z jego największą pasją – uprawą winorośli i produkcją wina, która w 2006 roku zaowocowała powstaniem Insula Vinus. Insula Vinus to mała winiarnia i około 25 ha należących do Paulo winnic u stóp wulkanu, położonych w São Mateus, ciepłym i słonecznym południowym zakątku Pico. Jednym z aspektów współpracy Paulo Machado z Azores Wine Company miała być kontraktacja zbiorów z jego prywatnych upraw (Verdelho, Arinto dos Açores), która w dłuższej perspektywie okazała się wyzwaniem nie do pogodzenia z jego własną wizją przyszłości Insula Vinus. Po kilku latach Machado uznał, że lepiej ograniczyć zakres, zwolnić tempo, porzucić spektakularny projekt, w ramach którego ukończono akurat odbudowę 300 ha currais na Pico i skoncentrować się na tym, co dla niego najcenniejsze – na ojcowiźnie i projekcie Insula. 

Wina spod szyldu Insula to prawdopodobnie najbardziej autentyczna i osobista interpretacja unikalnego terroir Pico. Dusza wyspy zamknięta w butelce. Stoi za nią prawdziwy viticultor, czyli ktoś, kto uosabia szacunek, miłość, poświęcenie dla ziemi i po prostu kocha winnice, zna od podszewki potencjał każdej rodzimej odmiany winorośli i doskonale wie, jak wydobyć z nich wszystko, co najlepsze w surowym krajobrazie i specyficznych warunkach Pico, gdzie jedyną stałą jest nieustająca zmiana. Jakby tego było mało, Machado traktuje swoją winiarską pasję jak misję. Znakomite wina tworzy dla ludzi, nie dla nagród, i wycenia je we właściwym dla siebie stylu, czy raczej z właściwą sobie przekorą. Choć Insula Vinus dotyczą dokładnie te same wyzwania, z którymi zmaga się każdy inny winiarz na Pico, w relacji jakość-cena wina Machado wciąż pozostają bezkonkurencyjne. Zamiast snuć opowieści o heroicznym winiarstwie, Machado z uśmiechem mówi, że jego marzeniem i celem jest produkować na Pico dwa wina: po pierwsze, azorskie espumante, a po drugie klasyczne długo starzone wzmacniane Verdelho (pierwsza limitowana edycja Pahoehoe trafiła na rynek w 2023 roku). Jego wspaniałe odmianowe Verdelho i Arinto dos Açores stanowią niemal dosłowny obraz regionu, w którym są uprawiane.

Paulo jest też po prostu urzekającym, niezwykle uprzejmym i ujmująco szczerym człowiekiem, który mimo ogromu wyzwań znalazł dla nas czas. Nie byłoby tego spotkania, gdyby nie Tito Silva i jego nowo otwarta (w czerwcu AD 2023) kameralna Tito’s Adega w Lajido de Santa Luzia (São Roque do Pico) w północno-zachodniej części wyspy, gdzie kilka dni wcześniej usiedliśmy do stołu przy zjawiskowych winach A Cerca dos Frades. „Moje wina są dobre, uważam jednak, że przede wszystkim powinniście poznać Paulo Machado i jego Insula Vinus”. Tito jak powiedział, tak zrobił. O równie niezwykłej A Cerca dos Frades napiszemy za kilka dni, a dziś parę słów o winach z prawdopodobnie najbardziej niespodziewanej degustacji, jaką póki co uraczyła nas czarna jak grafit Pico.

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus by Paulo Machado, Chão de Lava AA 2022 Rosé

Nazwa wina – Chão de Lava AA – nawiązuje do typu wulkanicznego podłoża. Produkowane jest z dziesięciu odmian winorośli, w tym m.in. Saborinho, Touriga Nacional, Syrah, Merlot i Castelão. Przyjemna delikatna kwasowość, róż w stylu prowansalskim, bez dwóch zdań najlepsze rosé z Azorów, z jakim póki co dane nam było się zmierzyć. Rewelacja do ryb i owoców morza.

Insula Vinus by Paulo Machado, Chão de Lava AA 2021 Branco

Ponownie, Chão de Lava AA, tym razem blend białych gron: Arinto dos Açores, Verdelho, Boal i Fernão Pires. Bogactwo aromatów owocowych charakterystycznych dla różnych odmian winogron tworzących tę mieszankę. Świeże, mineralne ze słoną nutą, doskonale zrównoważone. Uzależniająco pyszne i gastronomicznie uniwersalne.

Insula Vinus by Paulo Machado, Arinto dos Açores 2019

Nasz faworyt. Wulkaniczne Arinto dos Açores, występujące wyłącznie na archipelagu, jest jedną z najważniejszych i najbardziej charakterystycznych odmian dla Azorów. Daje wina o bogatym aromacie i unikalnej cytrusowej świeżości z tropikalną nutą i oceanicznym zasoleniem. Arinto dos Açores 2019 to ciemnozłote wino z rocznika, w którym Pico doświadczyła najcięższych opadów od przeszło 100 lat. Dojrzałe aromaty ujawniają sok z cytrusów, zielone jabłka, gałkę muszkatołową i skórkę chleba. Podniebienie bogate i złożone, z nutami toffi, limonki i dzikich ziół.

Insula Vinus by Paulo Machado, Verdelho 2019

Fermentowane i dojrzewające w dębie. Z odmiany Verdelho, endemicznej dla Azorów, powstają znakomite wina, wyrażające niezwykłą świeżość i tropikalne aromaty z oceaniczną bryzą (ananas, cytrusy, zielone jabłko, sól, zielony pieprz). Jest tu i mineralność typowa dla gleb bazaltowych, i słoność Atlantyku. Bogata, kremowa, gładka tekstura podbudowana świetną żywą kwasowością.

Insula Vinus by Paulo Machado, Chão de Lava Pahoehoe, 10 anos

Wzmacniane 10-letnie wytrawne Chão de Lava Pahoehoe symbolizuje tyleż piękną, co pogmatwaną winiarską historię Pico. Przez blisko dwieście lat, do połowy XIX wieku, pokryta winoroślami Pico produkowała w hurtowych – jak na tamte czasy – ilościach prestiżowe wzmacniane wina, które wypełniały piwnice m.in. europejskiej arystokracji, rosyjskich carów i ojców założycieli Stanów Zjednoczonych. Wzmacniane wino z Azorów produkowano tak jak madery, a jego tradycyjna nazwa – Verdelho – nie określała szczepu użytego do produkcji wina, a tylko wskazywała na typ wina. Chão de Lava Pahoehoe 10 anos przywraca pamięć o chlubnej przeszłości Pico i jednym z najbardziej fascynujących win portugalskich, które smakuje jak milion dolarów. To wytrawny wzmacniany blend o mocy 19%, złożony i bogaty. Wino ma złoto-bursztynowy kolor, cytrusowo-orzechowy bukiet i pełny skoncentrowany smak z nutą pomarańczy w gorzkiej czekoladzie . Jedwabista tekstura i doskonała kwasowość. Oszałamiająca niespodzianka od Pico.

Dziękujemy, do następnego razu!

Poniżej: niezwykła młoda żywiołowa Isabella z domieszką innych odmian, bardzo dobra.

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado

Insula Vinus Paulo Machado