- 200 g zielonej soczewicy
- 100 g wędzonej szynki
- 2 czerwone cebule
- 2-3 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- ok. 250 ml czerwonego wina
- ok. 600 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn
- pimenton (wędzona papryka)
- pieprz
Soczewica bywa niedoceniana, tymczasem odpowiednio przyrządzona jest bardzo smaczna.
Włosi, którzy dodają wino niemal do wszystkiego, duszą w nim również soczewicę, co jest zresztą bardzo dobrym pomysłem. Sposób przygotowania tej potrawy przypomina nieco risotto, ale zdecydowanie nie wymaga aż takiej uwagi i ciągłego mieszania. Co ciekawe, w przeciwieństwie do ryżu, czerwone wino nie farbuje soczewicy, w związku z czym zachowuje ona naturalny kolor. Do dania użyłem wędzonej szynki, która w połączeniu z wędzoną papryką nadała całości specyficznego posmaku. Nie jest to jednak składnik konieczny, soczewicę można przygotować w ten sposób również w wersji wegetariańskiej (bez szynki).
1. Pokrójcie marchew w średniej wielkości kostkę, a seler naciowy, cebulę i czosnek posiekajcie.
2. Duście warzywa w rondlu lub na głębokiej patelni, aż zaczną mięknąć.
3. Dodajcie pokrojoną szynkę, posiekany rozmaryn, wędzoną suszoną paprykę i sporą szczyptę pieprzu, i duście – co jakiś czas mieszając – jeszcze przez kilka minut.
4. Dodajcie na patelnię soczewicę i wymieszajcie z warzywami.
5. Wlejcie połowę wina i, mieszając, zaczekajcie, aż zostanie wchłonięte, następnie dodajcie resztę wina i wciąż duście, mieszając.
6. Gdy wino zostanie wchłonięte, wlejcie tyle bulionu, by przykrył warzywa i soczewicę. Gotujcie całość 30 minut, co pewien czas mieszając i uzupełniając braki bulionu.
7. Podawajcie, gdy soczewica będzie miękka, w razie potrzeby gotujcie nieco dłużej. Podgotujcie całość również wtedy, gdy na patelni będzie zbyt dużo bulionu – gotowa potrawa powinna być dość sypka.
8. Przed podaniem dodajcie posiekane zielone listki selera naciowego lub trochę pietruszki, i wymieszajcie. W razie potrzeby doprawcie danie solą.
Smacznego!
Genialny przepis!
Soczewica jest pyszna!
Robiłam, soczewica z winem to mistrz
Najlepiej!!! Soczewica jest pyszna, uwielbiam
Soczewica my love!!! A do tego jeszcze wino, czy można chcieć więcej?;-)
Pychota, dodatek wina to super pomysł
Genialne!