Stek z kalafiora w paprykowym sosie.
Smażony na ghee stek z kalafiora w paprykowym sosie, czyli wegański klasyk w aromatycznej maślanej wersji. Kalafior w takiej formie możesz również upiec (jak w tym przepisie), ale usmażony na patelni z dodatkiem ultra maślanego ghee naprawdę nie ma sobie równych! Do tego wspaniały aromatyczny sos z duszonych papryk i pomidorów – tak smakuje wrzesień.
Mając na uwadze paprykowy asortyment pana z naszego lokalnego targu, zaplanowałem sos z różnokolorowych papryk, a tymczasem akurat w tę sobotę na straganie pojawiły się tylko papryki czerwone. Tak czy owak, jakość i uroda papryk pozostały bez zmian, a jasny mocno przyrumieniony kalafior ładnie kontrastuje z intensywną czerwienią sosu. Z chili usuwam pestki, ponieważ nie chcę, by sos był zbyt ostry. „Steki” z kalafiora najłatwiej wykroić z kalafiora o zwartej główce. Jeżeli kalafior okaże się zbyt kruchy i różyczki będą się rozpadać, nie przejmuj się – podziel go na małe zgrabne różyczki, dodaj oliwę i przyprawy, i upiecz w piekarniku lub airfryerze. Tak przyrządzony kalafior również będzie doskonale smakować z duszonymi paprykami.
Kalafiora nie doprawiam, ponieważ moim zdaniem sos jest wystarczająco wyrazisty i słony (możesz go jednak doprawić wedle uznania). Do sosu dodaję wędzoną sól Maldon i mieloną wędzoną paprykę, dzięki czemu całość jest bardziej nasycona smakiem umami. Jeżeli chcesz, by danie było czysto roślinne, usmaż kalafior na oleju.
Stek z kalafiora z duszoną papryką – SKŁADNIKI:
- 1 kalafior, ładny i zwarty
- 7-8 czerwonych podłużnych papryk (co najmniej kilogram)
- 3-4 kolorowe papryczki chili, mniej lub bardziej ostre (u mnie: żółte, zielone i czerwone)
- 4-5 dużych cebul cukrowych (ewentualnie czerwonych albo albo mieszanki jednych i drugich)
- 5 pomidorów malinowych
- garść listków tymianku
- ½ pęczka młodego drobnego szczypiorku, posiekanego
- 3 duże liście laurowe
- przyprawy: 1 łyżeczka wędzonego pimentonu (hiszpańska mielona papryka), 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu roztartego w moździerzu, ½ łyżeczki fenkułu roztartego w moździerzu
- wędzona sól Maldon
- oliwa extra vergine
- ghee (lub masło) do smażenia
Stek z kalafiora z duszoną papryką – PRZEPIS:
- Posiekaj cebulę w robocie kuchennym Magimix (duża misa, tarcza S1), dzięki czemu zajmie Ci to dosłownie 10 sekund.
- Do głębokiego rondla lub patelni wlej oliwę, a gdy nieco się podgrzeje dodaj cebulę.
- Dodaj 1-2 duże szczypty wędzonej soli i liście laurowe. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut, aż cebula zacznie mięknąć.
- Papryki pokrój w niezbyt duże kawałki, chili posiekaj (wcześniej usuń pestki). Dodaj do cebuli. Duś pod przykryciem około 10 minut.
- Pomidory malinowe obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię.
- Dodaj pimenton, pieprz i owoce fenkułu roztarte w moździerzu. Wymieszaj i duś pod przykryciem około 25-30 minut. Zdejmij pokrywkę i duś jeszcze około 10 minut, aż część wody odparuje, a sos zgęstnieje.
- Ze środkowej części kalafiora wykrój dwa dość grube steki. Usmaż je na ghee lub maśle z dwóch stron (do smażenia używam pokrywki – dzięki temu kalafior bardziej mięknie).
- Gotowe papryki zdejmij z ognia. Usuń liście laurowe. Dodaj listki tymianku i większość szczypiorku. Wymieszaj.
- Porcję warzyw nałóż na talerze, na wierzchu ułóż maślane steki z kalafiora. Posyp pozostałym szczypiorkiem, gotowe.