• 20 zielonych szparagów
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 małe cukinie
  • ok. 150 g jarmużu
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Szparagi duszone z cukinią, młodym jarmużem i pak choi.

Ten przepis bazuje na młodych świeżych wiosennych warzywach i właściwie – poza podstawowymi przyprawami – nie potrzebuje dodatków.

Warzywa duszą się krótko, nie ma więc potrzeby zbyt długo przetrzymywać je w garnku. Podaję tu orientacyjny czas duszenia – wszystko zależy od wielkości/średnicy garnka i świeżości (młodości) warzyw – dlatego wskazane jest trzymać rękę na pulsie.

Podobne duszone warzywa w różnych konfiguracjach w zależności od sezonu niemal zawsze przyrządzam jako samodzielne dania, ale mogą one również stanowić świetne uzupełnienie innych dań, szczególnie rybnych.

Szparagi z jarmuzem L_02

Szparagi z jarmuzem L_01

PRZEPIS:

  1. Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi na mniej więcej trzy kawałki.
  2. Jedną cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, po czym pokrój warzywo w plasterki.
  3. Drugą cukinię pokrój obieraczką w paski (sam miąższ, bez nasion).
  4. Dokładnie umyty pak choi grubo posiekaj. Usuń łodygi jarmużu.
  5. W dużym głębokim rondlu lub garnku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć cukinię w plasterkach. Wymieszaj, przykryj i smaż przez ok. 2 minuty.
  6. Dodaj pak choi, dopraw solą i pieprzem oraz wlej trochę wody. Przykryj i duś przez ok. 2 minuty.
  7. Dodaj szparagi, jarmuż, cukinię w paskach i posiekane łodygi kolendry. Wymieszaj, przykryj i duś jeszcze ok. 3 minut.
  8. Sprawdź, czy warzywa odpowiednio zmiękły. Dodaj listki kolendry i podawaj.

Szparagi z jarmuzem L_05

Szparagi z jarmuzem L_04