- 5-6 mini bananów (lub 1-2 zwykłe)
- trochę świeżo startego parmezanu lub pecorino
- miód
- garść orzechów włoskich
- olej kokosowy nierafinowany do smażenia
Smażone mini banany z parmezanem i miodem.
To pomysł na szybkie i bardzo proste słodkie śniadanie albo deser, oparty na kontraście słodyczy bananów i miodu oraz słonego smaku sera.
Użyłem dojrzałych mini bananów (ZOBACZ), które nie tylko fajnie się prezentują, ale mają też nieco inny smak i intensywniejszy kolor miąższu w porównaniu ze zwykłymi bananami (a właściwie tym, co jako banany sprowadza się do Europy;-). Spróbuj ich poszukać, czasem można dostać je również na targach po obniżonej cenie. W razie potrzeby możesz też użyć zwykłych bananów, pokrojonych na mniejsze kawałki.
Dodatki to zawsze świetnie uzupełniająca się trójca – dojrzały ser, miód i orzechy (włoskie i nerkowce).
PRZEPIS:
- Obrane ze skórki banany przekrój wzdłuż na połówki. Ser zetrzyj na tarce.
- Ułóż banany na talerzu przecięciem do góry i posyp serem, przyciskając go do owoców.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i ułóż banany stroną z serem ku powierzchni patelni (ZOBACZ).
- Gdy banany zmiękną, a ser się przypiecze, delikatnie obróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.
- Przełóż banany na talerz, polej miodem i posyp orzechami.
- Jako dodatkowej dekoracji możesz użyć jadalnych kwiatów (np. bratków, nasturcji, jarmużu, etc.).
świetny przepisik na bezglutenowy deser, dzięki!
WOW, ale super.