- 6 jajek
- 12 zielonych szparagów
- sól, pieprz
- masło
- 2 garście musztardowca (lub innej zieleniny)
- kilka rzodkiewek
- oliwa extra vergine
Omlet z zielonymi szparagami.
Nie od dziś wiadomo, że szparagi i jajko to zestawienie idealne. Nie wiedzieć czemu, najczęściej w takim właśnie duecie jajka występują ‘w koszulce’ (ewentualnie w innej wersji z płynnym żółtkiem – na miękko lub sadzone), a przecież omlet i szparag to połączenie doskonałe.
Smażenie pod przykryciem to najprostszy patent, by omlet ściął się od góry bez potrzeby przewracania go na drugą stronę.
Szparagi zachowują idealną chrupkość, a omlet smakuje znakomicie. Trafionym uzupełnieniem jest prosta wiosenna zielona sałatka.
Odpowiadając na często zadawane przez Was pytania: zawsze używam ekologicznych jaj z wolnego chowu, do kupienia pod Mirowską – stragan Grotek).
PRZEPIS:
- Do miski przełóż opłukane i osuszone listki musztardowca i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wlej trochę oliwy, delikatnie wymieszaj i odstaw.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi w ukośne plasterki (ZOBACZ). Główki przekrój wzdłuż na pół.
- Do miski (albo dwóch misek, jeśli przygotowujesz dwa omlety równocześnie) wbij po trzy jajka, roztrzep, dopraw solą i pieprzem, po czym wrzuć połowę szparagów i wymieszaj.
- Na patelni (albo patelniach) rozgrzej trochę masła i wlej masę jajeczną. W razie potrzeby poprzesuwaj łopatką plasterki szparagów tak, by utworzyły równomierną warstwę na powierzchni omletu. Smaż pod przykryciem, aż górna część omletu ładnie się zetnie.
- Te same czynności powtórz z drugim omletem (jeśli smażysz je pojedynczo).
- Omlety podaj z porcją sałatki.
Zobacz omlet w przekroju – OMLET
Przepiękny. Jaja do omletów też kupujesz w Hali Mirowskiej?
Tak
Wspaniale się prezentuje!
Robiłam kilka dni temu omlet ze szparagami, ale Twój pomysł bardziej mi się podoba. Niezwykle efektowny :)
Dziękuję:-)
Bajeczny, aż chciałoby się schrupać ekran…
Zdecydowanie lepiej usmażyć i schrupać omlet – może na poniedziałkowe śniadanie?:-)
WOW :D fantastycznie wygląda, a pierwsze szparagi już są, więc zafunduję sobie taki omlet asap