Szybki gulasz z bakłażanów.
Prosty, szybki, a co najważniejsze pyszny letni gulasz z dosłownie trzech głównych składników. W roli głównej występują wspaniałe bakłażany Rotonda Bianca, które wyróżniają się cienką i miękką skórką (zwłaszcza jaśniejsze sztuki), ale oczywiście równie dobrze możesz użyć klasycznych bakłażanów. Latem do gotowania sosów zawsze używam świeżych pomidorów, najczęściej malinowych (puszki zostawiam na zimę). Nie przesadzam z ilością przypraw, chodzi o to, aby danie, w którym pierwsze skrzypce gra pyszny kremowy bakłażan, zachowało łagodniejszy smak. Bakłażany smażę (duszę) na oliwie, a wcześniej – tradycyjnie – nie odprawiam nad nimi żadnych czarów. W dobrej jakości bakłażanie nie ma żadnej goryczki, a siłowe (sól) pozbawianie oberżyny wody ma tylko ten skutek, że pozbawia warzywo również smak. Dobry składnik broni się bez jakiegokolwiek kombinowania.
Gulasz jest kwintesencją prostoty (błyskawiczny obiad po pracy), dlatego nie dodałem do niego innych składników, np. cebuli, papryki czy cukinii, ale nie ma przeszkód by je dodać, a tym samym wzbogacić całość; uzyskasz wtedy efekt zbliżony do leczo i jemu podobnych potraw.
Szybki gulasz z bakłażanów – SKŁADNIKI:
- 5 bakłażanów odmiany Rotonda Bianca Sfumata di Rosa
- 5-6 pomidorów malinowych lub Bawole serce (w zależności od wielkości)
- 4 duże garście młodego szpinaku
- przyprawy: 1 łyżeczka listków tymianku, 1 łyżeczka łagodnej mielonej papryki, ½ łyżeczki czarnego pieprzu roztartego w moździerzu
- sól Maldon
- oliwa extra vergine
Szybki gulasz z bakłażanów – PRZEPIS:
- Bakłażany pokrój na kawałki i wrzuć na natłuszczoną rozgrzaną patelnię. Duś pod przykryciem, co pewien czas mieszając, aż lekko się zrumienią i zaczną mięknąć.
- W tym czasie obierz pomidory ze skórki i pokrój je na kawałki.
- Dodaj pomidory do bakłażanów. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Dodaj tymianek oraz przyprawy i przemieszaj. Przykryj i gotuj jeszcze około 5 minut.
- Na koniec dodaj świeży szpinak i mieszaj przez chwilę, aż liście stracą objętość.
- Podziel gulasz na porcje, skrop oliwą i podawaj.