- 1 pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek imbiru
- 10 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 100 g ryżu tricolore
- sos teriyaki
To pomysł na szybkie, quasi-azjatyckie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką.
Dzięki użyciu sosu teriyaki, który lubię i po który sięgam często, potrawa nabiera dodatkowej słodkiej nuty. Warto przełamać ją ostrą papryczką chilli.
1. Ugotujcie ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
2. W międzyczasie pierś kurczaka pokrójcie na paski, przełóżcie do miseczki wraz z sosem teriyaki (jeśli macie czas, możecie zamarynować kurczaka wcześniej).
3. Marchew i imbir pokrójcie w podłużne plastry, a następnie w cienkie słupki. Pieczarki pokrójcie w plastry. Posiekajcie czosnek i papryczkę chilli.
4. Podsmażcie kurczaka wraz z sosem teriyaki, a gdy mięso będzie gotowe, zdejmijcie je z patelni, pozostawiając sos.
5. Na patelni, mieszając, podsmażcie marchew, imbir, czosnek i chilli, a po paru minutach dodajcie pieczarki, oraz (jeśli potrzeba), jeszcze trochę sosu. Lubię, gdy marchew w daniu jest dość chrupka i elastyczna, ale jeśli wolicie bardziej miękką, podsmażajcie ją dłużej, pamiętając o tym, by pieczarki trafiły na patelnię w odpowiednim momencie.
6. Dodajcie ryż i kurczaka, i podgrzejcie całość, mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Doprawcie pieprzem do smaku i podawajcie.
witam, mmmmm, wyglada na pychę, ale gdzie można kupić ten sos, a ryż? wcześniej ugotowany? czy taki suchy? :D
Sos – powinien być powszechnie dostępny w marketach. A ryż – patrz pkt 1 „Ugotujcie ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu”
;-)
Świetny przepis, szybko i smacznie. Zrobiłam małą wariację i zamiast pieczarek dałam brokuły – niebo w gębie. AAA i dzięki za wskazówkę, żeby zdjąć kurczaka z patelni i osobno smażyć warzywa… niby oczywiste, ale wcześniej na to nie wpadłam, teraz mój pseudo-chiński kurczak nie będzie już suchy :)
Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto się odchudza ze mną?