• 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • kawałek imbiru
  • 10 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 100 g ryżu tricolore
  • sos teriyaki

To pomysł na szybkie, quasi-azjatyckie danie z kurczakiem, które można przyrządzać na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką.

Dzięki użyciu sosu teriyaki, który lubię i po który sięgam często, potrawa nabiera dodatkowej słodkiej nuty. Warto przełamać ją ostrą papryczką chilli.

1. Ugotujcie ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

2. W międzyczasie pierś kurczaka pokrójcie na paski, przełóżcie do miseczki wraz z sosem teriyaki (jeśli macie czas, możecie zamarynować kurczaka wcześniej).

3. Marchew i imbir pokrójcie w podłużne plastry, a następnie w cienkie słupki. Pieczarki pokrójcie w plastry. Posiekajcie czosnek i papryczkę chilli.

4. Podsmażcie kurczaka wraz z sosem teriyaki, a gdy mięso będzie gotowe, zdejmijcie je z patelni, pozostawiając sos.

5. Na patelni, mieszając, podsmażcie marchew, imbir, czosnek i chilli, a po paru minutach dodajcie pieczarki, oraz (jeśli potrzeba), jeszcze trochę sosu. Lubię, gdy marchew w daniu jest dość chrupka i elastyczna, ale jeśli wolicie bardziej miękką, podsmażajcie ją dłużej, pamiętając o tym, by pieczarki trafiły na patelnię w odpowiednim momencie.

6. Dodajcie ryż i kurczaka, i podgrzejcie całość, mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Doprawcie pieprzem do smaku i podawajcie.