Tarta cytrusowa.
Kilka tygodni temu zamówiliśmy tyle owoców satsumy, czyli zielonej mandarynki, że nie byliśmy w stanie ich przejeść. Co zrobić, kiedy kupisz za dużo jakiegoś składnika? Jeśli tylko się da, najlepiej upiec z nim tartę!
Miyagawa (satsuma), czyli zielona mandarynka to pyszny cytrusik o miękkiej i łatwo obieralnej skórce, który smakuje jak grejpfrut i znakomicie sprawdza się między innymi w sałatkach. Jest soczysty, z lekką goryczką, znakomity. Sezon na satsumę jest dość krótki i trwa mniej więcej od sierpnia do października. Po sezonie można zastąpić je mandarynkami.
Pieczenie nieco podbija goryczkowy smak satsumy, co nam akurat bardzo odpowiada, ponieważ jeżeli już mamy zjeść ciasto, lepiej, by smakowało czymś więcej niż tylko cukrem. Jeżeli wolisz słodsze smaki, dodaj więcej słodzidła zarówno do ciasta, jak i do płynnej masy śmietanowo-jajecznej.
Uwagi:
- Bezglutenowe kruche ciasto bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle; jeżeli chcesz użyć mąki pszennej, najlepiej skorzystaj z innego przepisu na ciasto. Mój przepis służy łatwemu i szybkiemu przygotowaniu ciasta bez glutenu
- Używam ukwaszonej śmietany o zawartości 18% tłuszczu
Tarta cytrusowa – SKŁADNIKI na 6 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam mąki Elovena)
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- 100 g erytrytolu (albo cukru)
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- około 10 owoców satsumy
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 5 jajek (zerówki, wolny chów)
- (opcjonalnie) słodzidło
Tarta cytrusowa – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu słodzidła. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli – tak jak ja – używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj owoce: obierz ze skórki i przekrój w poprzek na pół (jak na zdjęciu).
- Przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, szczelnie wypełnij połówkami owoców i zalej kremem.
- Wstaw ponownie do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40 minut. Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco przestygła.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.