Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem.

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem i olejem lnianym, która świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole. Zima oznacza między innymi mniejszą dostępność fajnych świeżych składników, więc do tegorocznej, nowej wersji zimowej sałatki dodałem kilka marynowanych składników. To domowe borowiki (nie mam przepisu – dostałem), karczochy i kiszony kumkwat z tego przepisu. Naturalnie wędzony pstrąg jest pyszny, ale w razie potrzeby spokojnie możesz go zastąpić inną wędzoną rybą (np. dorszem, łososiem czy makrelą) lub na przykład matiasami czy innymi śledziami dobrej jakości. Tradycyjnie już, czerwoną cebulę marynuję w soku z limonki (lub ewentualnie cytryny), ale jeżeli wolisz, dodaj świeżą. Do szybkiego zamarynowania cebuli wystarczy dosłownie 15 minut, jednak im więcej czasu cebula „spędzi” w kwasie, tym stanie się delikatniejsza i smaczniejsza. Na koniec możesz doprawić sałatkę pieprzem lub solą, choć moim zdaniem całość jest wystarczająco słona.

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem i olejem lnianym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 pstrąg wędzony naturalnie, na gorąco, w piecu opalanym drewnem olchowo-bukowym
  • kilka sztuk marynowanych grzybów (u mnie: borowiki)
  • kilkanaście sztuk kiszonego kumkwatu – przepis
  • kilka marynowanych karczochów
  • 2 małe czerwone cebule albo 1 większa
  • sok z 2 limonek
  • mała garść pistacji, posiekanych (albo innych orzechów, szczególnie dobrze sprawdzą się włoskie lub laskowe)
  • trochę natki koperku
  • olej lniany wytłoczony ze złotego siemienia lnianego w domowej prasie do oleju Wartmann

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem i olejem lnianym – PRZEPIS:

  1. Przygotuj nasiona lnu. Z jednego kilograma lnu złocistego uzyskasz ok. 400-500 ml oleju lnianego. Takie proporcje nie muszą być regułą – wszystko zależy od jakości i świeżości nasion, zawartości tłuszczu, etc. Do tłoczenia oleju najczęściej używam nasion lnu z supermarketu (Kresto). Wytłocz olej: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp nasiona i włącz urządzenie, wybierając odpowiedni program. Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej lniany – gotowy do użycia.
  2. Cebulę cienko posiekaj w półtalarki, przełóż do miseczki i zalej sokiem z limonek. Przemieszaj i odstaw
  3. Na talerzach ułóż po kawałku wędzonej ryby (używam części od kręgosłupa). Dodaj przekrojone na pół marynowane grzyby i karczochy oraz kiszony kumkwat pokrojony w plasterki i cebulę.
  4. Całość posyp grubo posiekanymi pistacjami i solidnie skrop olejem. Na koniec dodaj trochę natki koperku.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Czytaj też:

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem

Zimowa sałatka z wędzonym pstrągiem