Tarta z zielonym groszkiem.

Świeży młody groszek jest tak pyszny, chrupki i słodki, że chciałoby się jeść go codziennie. Tarta z zielonym groszkiem smakuje wspaniale, zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego spokojnie można podwoić proporcje i upiec ją w większej formie. Albo przyrządzić od razu dwie sztuki. Rodzina Wam za to podziękuje. I szybko zażąda powtórki, daję słowo! :-)

Młody, świeżo wyłuskany groszek to doskonały materiał na nadzienie do wytrawnej tarty. Szczerze mówiąc, ta wersja smakuje nam nawet bardziej niż tarta ze szparagami, a szparagowa jest naprawdę obłędna. Najlepiej spróbujcie sami i zdecydujcie, która z nich zasługuje na pierwsze miejsce na podium.

Świeży zielony groszek, w przeciwieństwie do mrożonego, pod wpływem długiego pieczenia i wysokiej temperatury traci na intensywności koloru, ale smakuje najlepiej na świecie. W braku młodego groszku użyjcie mrożonego, ale – błagam – pod żadnym pozorem nie sięgajcie po ten z puszki.

Jeżeli chodzi o ser, tartę można zapiec z dowolnym, który ładnie się topi.

W sałatce sprawdzą się każde jadalne zielone liście. Można przyrządzić ją tak prosto, jak w przepisie albo nieco wzbogacić, dodając choćby soczyste i słodkie pomidorki koktajlowe. Jeśli używacie delikatnych listków, jak amarantus, rukiew wodna, musztardowiec, świeża roszponka i tak dalej, radzę umyć je na samym początku, zanim zabierzecie się za inne czynności i rozłożyć na papierowym ręczniku – w ten sposób zdążą wyschnąć. Suszarka do sałaty jest w tym przypadku zbyt inwazyjna – może uszkodzić zieleninę.

Tarta z zielonym groszkiem

Tarta z zielonym groszkiem

Tarta z zielonym groszkiem

Tarta z zielonym groszkiem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

(na formę z wyjmowanym dnem o wymiarach 22,5 x 22,5 cm)

Na kruche ciasto:

Plus:

  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)

Na nadzienie:

  • ok. 1 kg zielonego groszku (waga przed wyłuskaniem)
  • 100 g świeżo startego twardego sera, który ładnie się zapieka (tu: wędzony Idiazabal z owczego mleka)
  • 280 g śmietany (18% tłuszczu, tu: ze Strzałkowa)
  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • garść listków mięty (posiekanych)
  • 1 łyżeczka pieprzu z Madagaskaru voatsiperifery, rozgniecionego w moździerzu (albo zwykłego czarnego pieprzu)
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu

Na sałatkę:

  • kilka garści młodych listków amarantusa (lub inne ładne listki, np. rukola, roszponka, rukiew, szpinak)
  • duża szczypta pieprzu voatsiperifery (albo zwykłego czarnego pieprzu)
  • oliwa extra vergine

Tarta z zielonym groszkiem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. Formę do tarty natłuść olejem kokosowym (lub masłem).
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.
  5. Przełóż ciasto do formy. Spód nakłuj widelcem (zobacz) i wstaw do piekarnika na 12-15 minut.
  6. W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, a następnie podpiekać wyłuskaj groszek.
  7. Przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z przyprawami rozgniecionymi wcześniej w moździerzu. Na koniec dodaj listki mięty i wymieszaj.
  8. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na spód tarty wysyp groszek (zobacz) i zalej go kremem. Wierzch posyp świeżo startym serem.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 30 minut.
  10. W tym czasie przygotuj sałatkę: umyte i osuszone na papierowym ręczniku listki delikatnie wymieszaj z oliwą i pieprzem.
  11. Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła (zobacz). Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest pyszna (nadmiar wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia, bywa, że także na śniadanie – bez podgrzewania).

Tarta z zielonym groszkiem

Tarta z zielonym groszkiem

Tarta z zielonym groszkiem